След 1100 години Симеон Велики отново ще срази ромеите край Ахелой


След 1100 години Симеон Велики отново ще срази ромеите край Ахелой
16 Август 2017, Сряда


Вижте как ще протече тържественото и зрелищно национално честване на славния юбилей

Автор: Десант

В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 г., сдружения и клубове за исторически възстановки в страната ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край едноименното днешно градче.

Успоредно с това те ще демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от времето, когато войските на българския цар Симеон I обръщат в  позорно бягство армията на византийския главнокомандващ Лъв Фока .

Събитието ще се състои на 20 август 2017 г.  от 18 ч.  на градския стадион. Организатори са: „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ – Варна, Община Поморие, кметството на Ахелой, както и местното читалище "Светлина - 1934"  и
ОУ "Христо Ботев".

Участие ще вземат представители на: „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ – град Варна, „Клуб за средновековни военни изкуства – Ратина“ и крепост „Туида“ – град Сливен, Боен отряд „Барадж“ – град Пазарджик, Школа по конна езда "Мадарски конник" – град София, Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон град Велико Търново, Сдружение „Дукс Антика“ - град Свищов, Сдружение „Верени“ – град София, Сдружение „Вълкашин“- град София, Бойчо Колев и Полина Скобелева състезатели по конен спорт от град София, свободни реконструктори и групи: Йордан Сивков от град Добрич, Борис Бедросов от град Бургас, Иван Рендаков от град Пловдив, Тодор Драгиев от град Шумен, със съдействието на Община Карнобат, крепост „Маркели“ и доброволци от цялата страна.


Вечерта от 20 ч. В съпровод на духова музика ще започне шествието поклонение  на симеоновите войници, гражданите и гостите на Ахелой до паметника на Цар Симеон І, където ще се състои официалната церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на България, която ще завърши с тържествена заря и празничен концерт.

Ще бъде изпълнена и заупокойна служба за загиналите в Ахелойската битка  воини. Проф. Пламен Павлов ще запознае присъстващите С исторически факти и значението на сражението за българската държавност, от което тази година се навършват 1100 години.


На 20 август 917 г. българската войска напълно разгромява ромеите. Българският владетел взема лично участие в боевете начело на тежката конница.

Това е едно от най-грандиозните средновековни сражения. По данни на арабския хронист Ал-Масуди, в него вземат участие общо 122 000 души.

След тази забележителна победа цар Симеон I приема титлата „цар на българи и гърци”, а българската държава постига пълно военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа.

По повод големия юбилей от 25 до 28 октомври в Поморие ще се проведе международна научна конференция  под наслов „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой”. Нейни  организатори са Община Поморие, Исторически музей – Поморие, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей – Бургас.

В деловата работа на конференцията ще вземат участие изтъкнати специалисти от различни научни области от България и чужбина. Предвидени и поканени за участие във форума са близо 50 учени от България, Русия, САЩ, Австрия, Германия, Канада, Полша, Гърция, Сърбия и Украйна. Те ще представят своите най-нови разработки в областта на историята, археологията, нумизматиката, сфрагистиката, епиграфиката, византинистиката и българистиката, свързани с темата на конференцията.

Припомняме, че на 13 август военно-историческа възстановка на Ахелойската битка под надслов „Със смъртта на храбрите” бе направена и в местността Яза край Велики Преслав. А предишния ден в местността Борова гора в националния историко-археологически резерват бяха организирани военно-полеви лагери от времето на Римската империя до наши дни.

Участие в пресъздаването на живата картина взеха регионални клубове „Традиция” от цялата страна.


В категории: Средновековие , История , Новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Генади Савов
12.08.2018 10:29:45
0
0
Да срази се чете.
4
Генади Савов
12.08.2018 09:56:10
0
0
Стивън Ръмслинг има теза,че на Дунава водача на флота на Византия-Роман Лакапин-арменец и византийски военачалник-Вогас влязли в голяма караница за войната.Печенегите,които дошли на Дунава във Влашко счели,че при тази караница-неще победят българите те завзели и опустошили Влашко,а Роман Лакапин не ги превозил с корабите та печенежките конници да обсадят Преслав-вероятно цар Симеон е подкупил с злато Р.Лакапин...Печенегите са българи и Петър Коледаров счита,че при царете Симеон и Петър-917-969 години -Влашко е било българско...С развързани ръце от,към север царят ни Симеон е могъл да рази ромеите при Ахелой.
3
Генади Савов
10.08.2018 10:05:02
0
0
И ромеите се чете.
2
Генади Савов
10.08.2018 10:03:01
0
0
С изв.за писм.грешки-изглупяло и с арабите се чете.
1
Генади Савов
10.08.2018 10:00:13
0
0
Византийското правителство е излупяло...В съюз с българите-езичници-печенеги да ги кара с злато да воюват срещу -родни братя-българи-много трудно е ставало.Печенегите не нападнали България.В Мала Азия арабите по границите имали-вероятно войска нищо,че ромеите скоро сключили мир в арабите...Византийски войски стояли на стража по границата с арабските земи.С 20 000 армия ромаите изяли пердаха при Ахелой от,към 15 000 българска армия.Тия неща гие знаел политика и война цар Симеон.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки