Бригадирски песни ще озвучат Димитровград в чест на 70 години от създаването му


Бригадирски песни ще озвучат Димитровград в чест на 70 години от създаването му
15 Август 2017, Вторник


Снимки от строителството на Града на мечтите ще припомнят началото 

Автор: Десант

Снимки от строителството на Димитровград ще бъдат изложени на 17 август, четвъртък, от 17 ч. в дома музей „Пеньо Пенев" в бригадирския град.

В този ден Народно читалище „Култура 2002" организира музикално-поетичен спектакъл под надслов „Град на мечти". Проявата е посветена на 70-годишнината от създаването на Димитровград.

За празника са предвидени също рецитал и изпълнение на бригадирски песни, представени от вокална група "Българка" с ръководител Мария Георгиева.

Началото на първия социалистически град в България е поставено на 10 май 1947 г., когато пристигат 40 младежи, за да изградят „града на мечтите“. Те са последвани от десетки хиляди други младежи - градът е построен от общо 50 000 бригадири, дошли тук от 963 български градове и села, които работят в самостоятелна бригада, наречена „Млада гвардия“. Техният девиз е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!“. Част от тях се заселват за постоянно в него и стават първите му жители.

От 1948 до 1950 г. бригадирите построяват безплатно десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград.

Самият град е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БРП (к) Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконево. 

Бившето село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на 2 турски чифлика. През 1873 г. край него се изгражда гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки