В "Етъра" на Голяма Богородица ще "заклаждат седянки"


В "Етъра" на Голяма Богородица ще "заклаждат седянки"
Снимка: ЕМО "Етър"
14 Август 2017, Понеделник


Обичаят е част от традиционния календар на българите, като акцент е поставен върху любовните наричания на момите

Автор: Десант

На 15 август в Етнографски музей на открито „Етър” ще бъде представен обичая „Заклаждане на седянка”. Възстановките ще са пред Саковата къща от 11 и от 14 ч.

В деня, когато се отбелязва Голяма Богородица, до 40-те години на ХХ век са започвали седянките. Божията майка се приема за покровител на семейството, домашното огнище и майчинството.

Седянката е мястото, където се срещат младите хора. На заклаждането присъстват само момите, които са организатори и основни участници. С възстановката на обичая посетителите ще се запознаят с обредите, свързани с празника „Заклаждане на седянка”, който е част от традиционния календар на българите, като акцент е поставен върху любовните наричания на момите.

Подготовката на започва няколко дни по-рано – всяка една от тях се стреми да вземе кол от оградата и помета (метлата) от пещта на момъка, когото харесва. Донася се и власина от тиква, която девойките влачат след себе си, за да се влачат и ергените подир тях.

Вечерта на празника, след залез слънце, те тайно се събират в края на селото на някой кръстопът и заклаждат седенкарския огън. Със запалването му девойките започват един по един да изгарят донесените предмети и да наричат, като се вярва, че така момците ще се довлекат на седянката и всяка ще бъде залюбена от нейния избраник.

С приключването на обредите около огъня момите запяват песни с призивен характер – да дойдат момците. Всяка мома тайно се надява нейния избраник да дойде пръв, което служи като знак, че той много обича изгората си. С пристигането на ергените веселото настроение се повишава, като започват песни, танци, закачки и одумвания, и така до първи петли.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки