Минерална вода от находището при с. Ерма река се оказа много лековита


Минерална вода от находището при с. Ерма река се оказа много лековита
Снимка: Архив
14 Август 2017, Понеделник


Вижте кои болести цери и как ще бъде използвана

Автор: Десант

Минерална вода от находището при с. Ерма река е с лечебно-профилактични свойства при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и др. заболявания. Това съобщават от Община Златоград, позовавайки се на издадена от Министерството на здравеопазването Балнеологична оценка за сондаж „Ерма река".  Находището на геотермални води при Ерма река е част от плановете на Общината за създаване на балнеоложки комплекс в Златоград, уточнява 24rodopi.com.

При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода от сондажа се препоръчва за заболявания на опорно-двигателния апарат - артрити, артрози, ревматоиден артрит; периферната нервна система, кожни проблеми и др.

В оценката се посочва, че лечебно-профилактичните свойства на водата се определят от нейната висока минерализация и наличието на хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, калциеви и флуорни йони, както и метасилициева киселина в колоидно състояние.

Плановете на Община Златоград за експлоатация на находището при Ерма река напредват, след като бе извършен сондаж, с който горещата минерална вода е извадена на повърхността. Общински проект предвижда геотермалната вода  да се използва за балнеология и отопление на обществени сгради в Златоград.

Следващата фаза от проекта е свързана с изграждането на водопровод от с.Ерма река до Златоград, за прокарването на който общинарите ще търсят бюджетно или европейско финансиране.

Изследванията на геотермалното находище при Ерма река започват още през 60-те години на миналия век, но тя бе извадена на повърхността едва сега, благодарение на сондажа, финансиран 2,9 млн. лв. от ПУДООС.

Фонтанът от пара и 80-градусова вода избликна през 2014 г. при проби за прочистване на сондажните тръби посредством система, наречена еър лифт. С опитно-филтрационните дейности тогава бе демонстрирано, че изкараната на повърхността на земята вода е с дебит не по-малко от 20 л/сек и температура около 80 градуса по Целзий.



В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки