Фрески с геометрични и флорални мотиви са украсявали църквите в средновековният град Червен


Фрески с геометрични и флорални мотиви са украсявали църквите в средновековният град Червен
14 Август 2017, Понеделник


Вижте какво още разкри приключилият археологически сезон в територията на резервата

Автор: Десант

Приключиха археологическите проучвания в рамките на сезон 2017 на територията на НАР „Средновековен град Червен”, похвалиха се от РИМ-Русе.

Тази година усилията на археолозите бяха концентрирани върху терен в западната част на същинския град, където бяха разкрити структури от един от представителните храмове на средновековното селище. Сградата е с ширина от 6 метра и вероятна дължина – 13 метра.

В рамките на месец, с помощта на британски студенти, колеги специалисти и доброволци е проучена площ от 75 кв.м. Основните усилия се съсредоточиха в разкриване на предверието на Църква №16, както и малка част от основното помещение.

От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери. В една от тях са открити три копчета, които са част от облеклото на погребания индивид.Археолозите са попаднали на голямо количество фрагментирани стенописи, в разнообразни цветове и мотиви. Те са положени върху бяла мазилка (вероятно щукатура), а намерените врязани линии по лицевата им повърхност подсказва, че са изпълнени в техника „мокро фреско“ или смесена техника. Запазената украса в тази част на храмовото пространство се състои от геометрични и флорални композиции.Керамичният материал е представен от фрагментирани съдове, които могат да се датират в границите на ХІІ-ХІV век, както  и от ранния османския период. Открити са над 10 монети, датирани през втората половина на ХІV век, като две от тях са от Иван Шишманов (1371 – 1393).
 
Археологическите разкопки на територията на средновековния Червен бяха ръководени от Стоян Йорданов. Както и в минали години, в тях се включиха и студенти от различни университети в Обединеното кралство по програма „Erasmus+”, както и специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки