Отвратително: Окрадоха иконите от режанския храм "Св. пророк Илия"


Отвратително: Окрадоха иконите от режанския храм "Св. пророк Илия"
12 Август 2017, Събота


Престъплението е извършено в периода 19 юли – 10 август тази година, когато неизвестни счупили катинар на входната врата на Божия храм, казва местният свещеник

Автор: Силвия Горанова

16 икони са откраднати от храм "Св. пророк Илия" в брезнишкото село Режанци. Престъплението е извършено в периода 19 юли – 10 август тази година, когато неизвестни счупили катинар на входната врата на Божия храм, казва местният свещеник.

Извършен е оглед на църквата и са предприети действия за установяване на извършителите. Образувано е досъдебно производство.

Режанци е село в Западна България,намира се в община Брезник, Област Перник. Разположено е в близост до местността Остри връх. Наблизо се намират язовирите Конска, Слаковци, Бегуновци и Извор.

Режанци е наследник на много по-старо селище наречено Илотоп, което се е намирало около един километър южно от днешното село.

Тук, по време на оран в една нива, е намерено най-голямото монетно съкровище - 22 кг. (поне толкова са предадени в музея). Монетите са 2657 на брой, датирани са от IV в.пр.Хр. Съкровището е известно като „Режанско златно съкровище“.

Съществувалото селище било разрушено по време турската инвазия на Балканите и по-късно възродено като Режанци на мястото където съществува днес.

Една от малкото старини в селто е  църквата "Св. пророк Илия", преизградена и разширена през Възраждането върху основите на средновековна църква.



В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки