Все още е неизвестна самоличността на загиналия български алпинист на връх Хан Тенгри


Все още е неизвестна самоличността на загиналия български алпинист на връх Хан Тенгри
Връх Хан Тенгри Снимки: iStock
12 Август 2017, Събота


Експедицията, с която е бил нашият съгражданин, не е българска и най-вероятно е комерсиална. В момента нямаме алпинисти, които участват в изкачване на върха

Автор: Янко Георгиев

Български гражданин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан. От външно министерство потвърдиха информацията. Все още не се съобщават възрастта и имената на загиналия.

Инцидентът е станал 8 август около 00,20 часа. При спускане от върха, когато е бил на височина 6200 метра, българинът пропада 600 метра върху скали и загива на място.

Пристигналите спасители са констатирали, че травмите от падането са причина за смъртта. Тялото е открито на около 5600-ия метър.

Експедицията, с която е бил нашият съгражданин, не е българска и най-вероятно е комерсиална. В момента нямаме алпинисти, които участват в изкачване на Хан Тенгри.

Загиналият не е познат на професионалните алпинисти у нас. Затова и много от тях предполагат, че той е катерач – любител.

Връх Хан Тенгри е с височина 6995 метра, но заедно с върховия снежен гребен-козирка височината му често се отбелязва като 7010 м. Той има два маршрута – северен и южен.



Върхът е изключително коварен и труден, без значение, че не е в семейството на 8-хилядниците. Атаката му е истинско предизвикателство, тъй като налага катерене по снежни и ледени склонове.

„Върхът представлява една почти идеална пирамида от мрамор, с много стръмни ръбове и стени. Това е един от най-северните върхове”, обясни бившият алпинист Петър Атанасов пред бТВ.

Там времето е много нестабилно, с неочаквани и трудно предвидими промени. На всяка крачка дебнат изненади, допълни той.

Българи достигат до върха за първи път през лятото на 1989 г., а досега е изкачен от около 38 наши сънародници.

В последните години Хан Тенгри е отнел няколко десетки живота. Само в рамките последните 10 дни по склоновете му загива и един турски гражданин.


В категории: Новини , Спортен дух , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки