За някои въпросителни и една удивителна след аварията в „Солвей соди“


За някои въпросителни и една удивителна след аварията в „Солвей соди“
09 Август 2017, Сряда


Засега въпросите около потуления скандал са доста повече от отговорите, а РИОСВ-Варна очевидно няма куража или експертния потенциал да ги изясни

Автор: Георги Александров

Сценарият на аварията в "Солвей Соди", при която се стигна до обгазяване с амоняк, изобщо не е формулиран в т. нар. "Авариен план" на предприятието. Това може да означава, че сривът в националната електропреносна мрежа, който официално се изтъква като причина за възникналата извънредна ситуация, или не е хипотетично предвиден от експертите на "Солвей Соди", или че такава ситуация е нормативно недопустима като възможен вариант.



Защото подобен инцидент в електропреносната мрежа би могъл да възникне и в АЕЦ "Козлодуй", например, но за разлика от девненските заводи, атомната централа е инвестирала в система за резервно захранване на своите реактори.

Засега въпросите около аварията в "Солвей Соди" са доста повече от отговорите, а РИОСВ-Варна очевидно няма куража или експертния потенциал да ги изясни. Най-голямото доказателство за това е меко казано лаконичното съобщение на екоинспекцията по случая, качено на официалния ѝ институционален сайт /https://www.google.com/url…

Същото, не само че провокира твърде много въпросителни, но и отваря поле за закономерни спекулации, каквито няма да правя в този текст, въпреки че и те биха били в защита на обществения интерес.

Съобщението на РИОСВ-Варна дори не изяснява каузалната връзка между топлоцентралата "Девен" и инсталацията за производство на калцинирана сода, което е важен детайл за реконструкцията на фактическата обстановка от страна на обществеността.

И така, в 8,20 часа на 8 август в националната електропреносна мрежа възниква токов удар, вследствие на което спират да работят парогенераторите в ТЕЦ "Девен", който захранва с топлоенергия инсталацията за калцинирана сода на "Солвей Соди".

Работещите в предприятието и външният персонал са евакуирани, а жители на Девня усещат остра миризма на амоняк, който е силно токсичен за хората дари и в сравнително ниски концентрации. Справка: http://www.solvay.bg/…/…/news/prevention-of-emergencies.html

Информацията за обгазяването бе официално потвърдена от кмета на Община Девня Свилен Шитов, а пред "Нова телевизия" главният еколог на "Солвей Соди" Иво Божидаров заявява: "Измерванията са около 6 пъти под нормата, тоест хората може да са усетили някъде, нямаме големи емисии, но все пак, когато се спира заводът, е възможно да има някаква такава емисия..."

Неизяснен в съобщението на РИОСВ-Варна е въпросът в колко часа е подаден сигнал за инцидента до тях и кога инспекторите са пристигнали на място.

Уточнено е, че "към 11,00 часа няма наличие на данни за замърсяване на атмосферния въздух и водите", но не става ясно по какъв начин е установено това, тоест дали към 11,00 часа са извършени пробовземания с апаратура за експресно определяне на замърсители.

Иначе в съобщението се заявява само такава готовност: "Сформираните екипи са в готовност за извършване на пробовземания за качеството на атмосферния въздух в района с апаратура за експресно определяне на замърсители "GASMET", както и за водни проби на изход от утаителен басейн "Падина", непосредствено преди заустване в р. Провадийска."



Нито РИОСВ-Варна, нито главният еколог на "Солвей Соди" казаха или показаха на медиите какво сочат данните от собствените непрекъснати измервания (СНИ) на завода.

Вместо това, съобщението на екоинспекцията удобно се позовава на показателите от стационарната измервателна станция, която се намира на километри от Индустриална зона - юг – в двора на поликлиниката в квартал "Река Девня": "По резултатите в реално време от автоматичната измервателна станция "Изворите", гр. Девня, не е констатирано повишаване концентрациите на контролираните замърсители на атмосферния въздух, като същите са значително под пределно допустимите норми".

Да обобщим поставените дотук въпроси:

1. В колко часа е подаден сигнал за инцидента в "Солвей Соди" в РИОСВ-Варна и в колко часа инспекторите пристигнаха на място?
2. Извършени ли са към 11 часа въздушни и водни пробовземания с апаратура за експресно определяне на замърсители?
3. Какво показват данните от СНИ на "Солвей Соди" в първите минути и часове след аварията?
4. Защо сценарият на инцидента не фигурира в аварийния план на завода?
5. Защо предприятието не разполага със система за резервно електрозахранване, при условие че печалбата му само за 2016-а година е 160 млн. лева?

Сега една огромна удивителна, след което отново ще последва въпрос:
"Предприети са допълнителни превантивни дейности за елиминиране замърсяването на водите на изход от утаителен басейн "Падина" – чрез поставяне на пръстени на водоотливната шахта за задържане на течностите в обема на съоръжението."

И като елиминирате замърсяването на река Провадийска, ще спрете ли обгазяването на село Падина?

Защото под жаркото слънце и в 40-градусовите жеги химическите фракции в отпадните води на т. нар. "утаителен басейн", в който се изливат отровите на "Солвей Соди", се изпаряват във въздуха.

Последно селото бе обгазено с амоняк на 27 април т.г., а инспекторите от РИОСВ-Варна реагираха достатъчно "адекватно" – часове след подадения сигнал, за да не измерят експресните им уреди замърсяване на въздуха (/https://devnyanews.blogspot.bg/2017/06/40.html).


В категории: Новини , Общини , Анализи , Коментари , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr Chris
25.08.2017 23:23:58
0
0
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки