„Етъра" подарява на влюбени участие във възстановка на ритуала „Извеждане на булка”


„Етъра" подарява на влюбени участие във възстановка на ритуала „Извеждане на булка”
Снимка: Архив ЕМО "Етър"
08 Август 2017, Вторник


Вижте с каква символика е наситен този момент от сватбата

Автор: Десант

Етнографският музей на открито „Етър” предлага романтично приключение за влюбените, които са разбрали, че са родени един за друг. На 24 септември (неделя) първата двойка, заявила желание да се обвърже, ще може да участва безплатно във възстановка на ритуала „Извеждане на булка”.

Извеждането на невестата от бащиния дом е момент от сватбата, наситен с много символика. Център на основните сватбени действия са двамата млади.

Още при влизането на момковите сватбари в двора, всеки от младоженците се старае да види пръв другия. В някои региони те се гледат през пръстен. В основата е вярването, че който види пръв в този момент брачния си партньор, ще има ръководна роля в семейството.

На някои места е прието невестата да гледа младоженеца през сито, за да е „сита” годината.

След извеждането от къщата невестата целува ръка на близките си, получава прошка и благословия. Това е времето, когато булката се прощава с миналото си, с бащиния дом, с роднините и прави първите стъпки към началото на новия си живот.

Припомняме, че от години в "Етъра" се провежда Балканският фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие”. Целта на форума е да се представи етническото и етнографско многообразие в българските земи чрез представяне на отделни моменти от сватбената обредност.


В категории: Традиции , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки