Археолози проучват древна сграда край Суворово


Археолози проучват древна сграда край Суворово
07 Август 2017, Понеделник


Разкопките там разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години

Автор: Силвия Горанова

Шеста поредна година продължават разкопките на селището от каменномедната епоха в м. Корията край гр. Суворово, област Варна. През това археологическо лято акцентът е върху проучването на останките от опожарена сграда от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.), съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.От там уточняват, че експедицията на археолозите за първи път е финансирана от Министерството на културата.

През този сезон трябва да приключи изследването на южните помещения древната сграда, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива.Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл.Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Проучването започна на 24 юли и ще приключи на 11 август, уточнява ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев.


В категории: Новини , Праистория , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки