...И да пазиш своя род: Нови Троян посреща за десети път българи от Украйна и Молдова


05 Август 2017, Събота


Съборът „Есть контакт - 2017“ това лято е под надслов „Рамо до рамо, сърце до сърце”

Автор: Силвия Горанова

Под надслов „Рамо до рамо, сърце до сърце“, „Есть контакт - 2017“ събира български младежи от Украйна и Молдова за десети път. Лятната среща на бесарабските българи започва от днес в околностите на село Нови Троян, Одеска област, Украйна и ще продължи до понеделник, 7 август. Мероприятието традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“.



На младежкия събор ще бъде представен етнически кът и ще гостуват занаятчии, които ще демонстрират любимото си дело пред младото поколение. Едно от задължителните условия за участие в срещата е носенето на национални носии.

Идеята за Лятната срещата „Есть контакт“ се зароди още през 2008 г. Бесарабската българка Марина Петрова (Кисельова), която живее в чужбина, организира анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места.



Идеята бе реализирана много бързо и в края на юли 2008 г. бе организирано първото мероприятие. Тогава се зароди и идеята за създаване на Български младежки клуб „Актив“. Срещата има конкурсен характер и до момента бе провеждана в селата Новая Ивановка, Исерлия, Нови Троян, Богатое, Каменка и Бабата.

„Есть Контакт“ има конкурсен характер. В програмата се предвидени културен блок, спортни състезания, конкурс за готварски умения и викторина. В зависимост от представянето на всеки отбор, ще бъде определен и районът за провеждане на „Есть Контакт 2018“. Миналата година победителите бяха от Арцизки район.

Ето какво казва Петър Дудуш, координатор на срещата „Есть контакт – 2017“:

„Срещата „Есть контакт“ е добра традиция, която обединява младите българи от Украйна и Молдова. Тя дава начало на други идеи, като например през 2010 година положихме начало на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна – състезание по хумор, което вече поредна седма година е едно от най-очакваните мероприятия за българите в Одеса. Идеята за подобен събор е подхваната от нашите приятели от Молдова. През последните години «Есть контакт» става все по-наситена с български елементи. Ще проведем викторина свързана с българските традиции. Ще има пеене, танцуване, готвене и консумиране на български. Участието в тази среща дава духовен заря и заедно, „Рамо до рамо, сърце до сърце“, ние пазим и разиваме българското в Украйна“.


В категории: Новини , Фолклор , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки