Извънредно: Протестиращи и полиция в сблъсък пред сградата на Община Балчик


Извънредно: Протестиращи и полиция в сблъсък пред сградата на Община Балчик
04 Август 2017, Петък


Пострадалите са две жени един мъж. Напрежението в града расте, съобщава радио „Фокус“

Автор: Янко Крумов

Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик. Това съобщава Виктор Лучанов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“.

„Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, казва Лучанов, цитиран от радио „Фокус“. По думите му са пострадали две жени и един мъж.

На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна. Протестът продължава и в момента.

Виктор Лучанов заявява поще, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Радио „Фокус“ припомня, че жители на общините Каварна, Шабла и Балчик, организации и граждански групи протестират с искане за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа.

Днес в Каварна трябваше да се състои общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици.

Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“ организираха масов протест и настояха до обяд министър-председателя Бойко Борисов да отмени заповедта на Министъра на околната среда и водите, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в тези земи.

„С тази заповед населението в трите общини се обрича на мизерия. Това е поминъкът на хората. Правителството явно не разбира, че за да угоди на интересите на няколко зелени активисти, които злепоставят българската държава в Брюксел, извършва геноцид върху българския народ и неговите интереси за развитие на модерна България“, обявиха протестиращите.

Те настояват за незабавна отмяна на заповедта за забрана на земеделието и строителството в Добруджа от 21 юли 2017 г. на Министъра на околната среда и водите, да отпаднат всички забрани за земеделие, риболов, туризъм, лов и всички дейности, свързани с поминъка на хората.

Протестиращите настояват за възстановяване на правото на ползване върху земята и имотите на собствениците и ползвателите или връщане на всички платени от хората пари, както и за включване на собствениците и ползвателите на имоти в управлението на НАТУРА 2000 и предоставяне на директно финансиране за опазване на природата в земите им, които да компенсират загубите им.

Жителите на трите общини настояват още за незабавно приемане на общите устройствени планове на общините Каварна, Балчик и Шабла, гарантиращи развитието на Добруджа и поминъка на хората. Протестиращите временно затвориха участък от международния път Е-87. 


В категории: Туристически обекти , Земеделие и скотовъдство , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки