Никола Станев - просветителят, написал история на България „без тенденциозните комунистически изменения"


Никола Станев - просветителят, написал история на България „без тенденциозните комунистически изменения"
01 Август 2017, Вторник


Той оставя интересни описания на килийното училище в родното му село Велчево, както и на Петроповлавската семинария край Лясковец

Автор: Атанас Коев

Никола Станев е изявен български просветен деец, дългогодишен учител и историк. Той е един от учредителите на Съюза на учителите и негов председател. Участва и в създаването на Съюза на читалищата и на Дружеството за борба с туберкулозата.

Бъдещият историк и просветител е роден на 1 август 1862 г. в търновското село Фидабей (дн. Велчево) в семейството на Гергина и Ботю Станеви. Първоначално момчето учи в родното си село, а след това продължава образованието си в Плаково при видните даскали от този период Никола Козлев и Никола Макариополски.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Никола Станев, едва 15-годишен, участва като доброволец в обоза на Българското опълчение. Като такъв той става свидетел на ожесточените боеве с турския аскер при Шипка и в Еленския балкан. След края на войната получава подкрепата на близките си и постъпва в Петропавловската духовна семинария край Лясковец.

През 1885 г. семинаристът участва дейно в подготовката на Съединението на Източна Румелия и Княжество България. В 1886 г. той завършва с отличие семинарията и постъпва като учител в Търновската мъжка гимназия „Св. Кирил“. След това последователно учителства в Априловската гимназия в Габрово, в София и в редица други краища на страната.

От 1892 г. видният български учител е назначен за началник на отдел в Министерството на народното просвещение. Същевременно той е редактор на изданието „Сборник за народни умотворения“.

През 1901 г. Никола Станев става един от основателите на Съюза на българските учители и е несменяем негов председател до 1933 г. Десет години по-касно, през 1911 г. е сред учредителите на Върховния читалищен съюз, както и на Дружеството за борба с туберкулозата.

Той е дългогодишен редактор на „Училищен вестник“ и сътрудник на редица переодични издания, сред които списанията „Училищен преглед“, „Мисъл“, „Венец“ и „Българско дружество“.

Изявеният просветител е един от първите български историци и е сред основателите на Българското историческо дружество. В научната си дейност проявява интерес както към общата, така и към проблемите на българската история.

През 1929 г. Никола Станев издава книгата си „История на България. 1878-1942 година“, която впоследствие претърпява няколко издания. Шестдесет години по-късно, през 1989 г. тя е отпечатана на български език в канадския град Торонто със следната бележка към нея: „Настоящата история е копиране за нуждите на българите в чужбина без тенденциозните комунистически изменения, коментари, преработвания и фалшификации“.

Видният български историк и просветител умира на 14 март 1949 г. в София, на 87-годишна възраст. През 1982 г. във връзка със 120-годишнината от рождението му, неговият внук дарява на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 20 книги, 23 архивни документа и 45 снимки от личната библиотека и архива на своя именит дядо, като най-ценна от архивните документи е автобиографията му.

В нея наред с данните за личния живот на историка, за служебната и културно-обществената му дейност, се откриват интересни описания на килийното училище в родното му село, както и на Петроповлавската семинария край Лясковец.

Интересен факт от биографията на Никола Станев е, че когато се пенсионира той дарява сумата 10 000 лева, с които да се основе фонд на името му, годишните приходи, от който да се дават на отличили се ученици.


В категории: История , Възраждане

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Живко Войников
17.10.2017 13:40:23
1
0
Историята на Никола Станев е една от най-хубавите и подробни истории на III Българско царство, обхващаща периода от Освобождението до началото на ВСВ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки