Бургаските археолози откриха елитна икона от слонова кост


Бургаските археолози откриха елитна икона от слонова кост
Снимки: РИМ-Бургас
26 Юли 2017, Сряда


Находката от Русокастро е принадлежала на византийски император или на хора от най-близкото му обкръжение

Автор: Десант

Изключително рядък и елитен артефакт откриха археолозите при разкопките на крепостта Русокастро в близост до Бургас. Ценната находка представлява двустранна икона от слонова кост.


Момент от разкопките на крепостта Русокастро

На лицевата й страна са изобразени архангел Гавраил и св. Василий Велики, като образите са били част от сцената „Благовещение“. На гърба се виждат два кръста – напрестолен и процесиен.

Иконата се явява крило от триптих, който е бил използван като походен олтар.

Изящната вещ е изработена през Х в. в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на член от императорското семейство. Само те са имали възможност да се снабдяват с изключително скъпата за средните векове слонова кост, която по онова време е била много по-ценна от златото.

В целия свят при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В България се съхранява само един такъв предмет, намерен  при проучванията на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. На него попада френският археолог Жорж Сьор в началото на ХХ в. и той представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.

Находки от този елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, Метрополитън, а сега такава ще притежава и Регионален исторически музей-Бургас.

Редкостта на тези изображения е обусловена от факта, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и хора от техния най-близък семеен кръг. Днес находки от този род се пазят и в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход.

Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват и византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали великолепните икони и други изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.

Иконата от Русокастро е намерена сред руините на средновековния замък в крепостта, където в момента текат разкопки, осъществявани от Регионален исторически музей-Бургас. Те са ръководени от бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.


Мястото, където е намерена ценната икона


В категории: Добри Вести , Средновековие , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
мария
27.07.2017 06:57:35
1
0
Друго намерихте ли?
1
няма ли
26.07.2017 16:27:30
0
0
да намерят нещо от славяни по нашите земи най-накрая
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки