Българската шевица „полетя“ в небето


Българската шевица „полетя“ в небето
24 Юли 2017, Понеделник


"...Просто трябва да имаме нежността
на оная незнайна женица,
дето първа втъкала е прелестта
на земята ни във шевица..."

Владимир Башев


Автор: Силвия Горанова

Българска блуза, извезана с автентични народни шевици, „полетя“ във въздуха. Инициативата е на няколко млади момичета, влюбени във всичко българско и родно. Те не се поколебаха да скочат от 3500 м. надморска височина с парашут, споделяйки посланието: „Ние носим българското навсякъде, а ти?“.

Полетът е бил осъществен преди дни над парк „Росенец“ край Бургас, уточняват Надежда Лазарева и Теодора Буковинова. Двете са създатели на проекта „Народни носии“ (за повече подробности - http://www.narodninosii.bg;  http://www.facebook.com/narodninosii.bg).



Надежда и Теодора решават да излязат от рамките на редовите професии, за които са учили, с което нарушават стереотипа и „скачат“ от високото. И буквално, и символично.

Не е случаен техния избор да се захванат с това родолюбиво начинание, споделяйки мислите на един велик българин – Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин!“

Опитвайки се да „заразят“ обкръжението си с национална гордост, те създават „Народни Носии“ - ризи и блузи с автентична шевица, които носят елементи от родното минало, съхранени и пренесени в настоящето.

„България е единствената страна в Европа, която не е променяла името от създаването си през 681 г., а българската армия никога не е губила знамето си в битка. Мислите ли, че трябва да загубим традициите си ? “, споделят двете момичета.

„Днес старите магически традиции са забравени. Това, което трябва да направим, е да съхраним това ценно съкровище, завещано ни от нашите баби и дядовци. Нека не губим знаците на българщината. Нека останем българи!“ - казват Надежда и Теодора.

За тях проектът е кауза, не просто работа. „Това е частица гордост, която можем да носим и споделяме не само по специални поводи, събори и фестивали, но и през всички останали дни от година", казват те и добавят: „Ние следваме българското и то следва нас“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки