Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота


Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота
20 Юли 2017, Четвъртък


Илинден е най-големият летен празник

Автор: Десант

На 20 юли Православната църква почита паметта на св. пророк Илия - един от най-великите старозаветни праведници и могъщ изобличител на езичеството.

Денят на свети Илия е сред най-почитаните от българския народ празници, по-известен като Илинден. Пророкът е патрон на много български православни храмове, намиращи се най-вече в Югозападна България.

Според народните вярвания той е покровител на светкавиците и гръмотевиците, пази реколтата на стопаните от пожари, носи дъжд и влага и закриля живота. Заради това нашият народ често го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.
На Илинден селските стопани правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като св. Илия се смята за техен покровител.

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Atanaska Georgieva
20.07.2018 13:57:18
0
0
mn mi xaresa blagodarqvi zatova koeto ni pokazaxte
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки