Видеоуроци ще учат младите хора как да плетат рибарски мрежи


Видеоуроци ще учат младите хора как да плетат рибарски мрежи
Снимки: РИМ-Бургас
19 Юли 2017, Сряда


Проект на бургаския музей ще подпомага стари морски вълци да си намерят чираци онлайн

Автор: Десант

Дигитални видеоуроци ще популяризират рибарските практики по българското Черноморие сред хора от цял свят. Модерните технологии за трансмисия и визуализация ще помагат за запазването на автентични морски занаяти и научаването им от младите хора.

Проектът „Старите рибари в търсене на онлайн чираци” на отдел „Етнография” към Регионален исторически музей-Бургас бе одобрен за финансиране от Програма „Културно наследство“, подпрограма „Нематериално културно наследство”. Чрез него музейните специалисти възнамеряват да свържат два толкова различни свята като плетенето на рибарски мрежи и разпространяването на дигиталната информация в интернет пространството.

От музея в морския град припомнят, че преди година тяхното предложение за националната система „Живи човешки съкровища“, озаглавено „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив”, бе вписано в Националната листа с елементите на нематериалното културно наследство. С това музеят и сдружение „Морски сговор“ се ангажираха със съхраняване и популяризиране на традиционния занаят от рибарско селище Ченгене скеле.



За носител на традиционната дейност бе признат Сталин Илиев (на снимката), смятан за най-добрия и изкусен плетач на рибарски мрежи у нас.

Сега музейните специалисти са преценили, че най-достъпният и устойчив начин в нашето съвремие  за съхранението на знанието за тънкостите на занаята е чрез дигитализация. Именно чрез заснемането на основни практики и такъми и създаването на видеоуроци те възнамеряват да привлекат вниманието на младите хора от дигиталната ера към майсторлъка на старите морски вълци. А това, на свой ред, ще направи автентичното рибарство, което често остава твърде далеч от съвременните технологии, много по-достъпно за идващите поколения.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки