Кайсии със сирене на фурна, мързеливо сладко и мус за ценители


Кайсии със сирене на фурна, мързеливо сладко и мус за ценители
16 Юли 2017, Неделя


Предлагаме ви три лесни и бързи рецепти с ароматните кайсии, които ще се харесат абсолютно на всеки

Автор: Силвия Горанова

Кайсиев мус

Продукти: 


500 г кайсии,
4 г желатин,
200 г захар,
1 яйчен белтък,
2 супени лъжици коняк,
200 мл сметана,
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Кайсиите се измиват, подсушават се, разделят се на две и се почистват от костилките. Половинките се подреждат се в тава с вдлъбнатата част нагоре.

Наръсват се със захар и се слагат в предварително загрята до 180 градуса фурна. Пекат се 10, 15 минути. Щом станат готови, кайсиите се намачкват с вилица и се оставят да изстинат.

Желатинът се полива с 2-3 с.л. студена вода и се оставя 10 минути да набъбне. Към него се добавя коняка и всичко се загрява на водна баня, докато се разтвори напълно. След това сместа се добавя към плодовото пюре, разбърква се хубаво и се оставя в хладилник за да се желира.

Белтъкът се разбива на сняг с ванилията. Отделно се разбива сметаната заедно с част от захарта. Накрая внимателно се прибавят белтъка и сметаната към плодовата смес. Разбъркват се и  муса се разпределя в десертни чаши. Охлажда се за минимум 3 часа в хладилник.


Поднася се гарниран с предварително заделени парченца от опечените кайсии и листа мента.


Кайсии с козе сирене на фурна

Продукти:
10-тина по-едри и и твърди кайсии
Около 200 г козе сирене
Мащерка за наръсване

Начин на приготвяне:

Кайсиите се приготвят по описания по-горе начин – измиват се, изсушават се, разделят се на половинки и се подреждат в тавичка. Във всяка половинка се слага парченце сирене и се наръсва с мащерка. Ако имате под ръка орехови ядки, сложете и от тях, ще стане още по-вкусно.

Пече се не повече от 10 минути в предварително загрята фурна на 180 гродуса. При сервиране може да се горнират с тънка струйка мед.


Мързеливо сладко от кайсии

Вече знаете как се приготвят койсиите – по-горе пише. Половинките се насипват със захар и след изпичането, кайсиите се прехвърлят в стъклен буркан, докато са още горещи. След като изстинат, се прибират в хладилника. Ако искате да съхраните сладкото цяла зима, затворете буркана с винтова капачка и стерилизирайте за няколко минути.


В категории: От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки