В Разград ще правят таратор вместо терор


В Разград ще правят таратор вместо терор
Снимка: Архив
16 Юли 2017, Неделя


От 24 до 26 юли там ще се проведе за 16-ти път традиционният Панаир на киселото мляко

Автор: Десант

От 24 до 26 юли за 16-ти пореден път Разград ще бъде домакин на традиционния Панаир на киселото мляко. В рамкита на празника на българския млечен продукт ще се проведе и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. На откритата сцена на площад "Момина чешма" концерти ще изнесат състави от Еквадор, Гърция, Индия и Украйна.

В Етнографския музей ще има детска работилница и конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с млечния прокдукт. Гостите ще станат свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието.

На втория ден на площад "Независимост" пред Общински културен център ще се проведе забавното състезание "Да правим таратор, а не терор", в което участие ще вземат отбори от гостуващите танцови състави.

Програмата на последния ден включва конкурс за избор на крал и кралица на панаира и фестивала, след което започва дефилето на танцовите състави.

В традиционното изложение на художествени занаяти ще се включат 92 занаятчии, а в девет шатри ще се представят млечни изделия от селата Гецово, Дряновец, Балкански, Осенец и Побит камък. Участие в събитието са потвърдили три делегации от градове-побратими на Разград.

Гостите на събитието ще могат да видят и презентация на функционално кисело мляко с натурални съставки - краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки, научно разработени от Филиала на Русенския университет в Разград.


В категории: Традиции , Бит и култура , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки