С Горещниците идва и Огнена Мария


С Горещниците идва и Огнена Мария
Огнена Мария. икона от XIX век
16 Юли 2017, Неделя


Празнуват ковачи, калайджии, хлебари и всички, чиято професия е свързана с огъня

Автор: Десант

На 17 юли църквата почита паметта на св. вмчца Марина. В този ден много населени места у нас, които смятат светицата за своя закрилница, празнуват своя празник. 

В някои краища той е известен и като ​Огнена Мария (Мария Опърлия, Опалена Мария). В част от Южна България е популярен като Запалена или Опалена неделя (Громна неделя в Пиринския край).

Той слага край на едноседмичен период в народния календар, почитан за предпазване от огън, започващ с Горещниците и завършващ с Огнена Мария. 

Има места, където се отбелязва на 22 юли, когато се чества св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Тя се смята за сестра на св. Илия.

Спазват се строго забрани за домашна и полска работа и палене на огън, като се вярва, че така ще се запазят реколтата, човекът и домът му от разрушителната сила на тази стихия.

Като цяло в празничния календар на българина има няколко дни, почитани за предпазване от огън - Горещници, Павловден, Илинден и др. Рационалната представа за разрушителната сила на огнената стихия поражда многобройни трудови забрани през тези дни, включително и за палене на огън.

С Горещниците, наричани в Северозапада още Чурици и Германовци, са свързани и други обреди. Някога изминавали доста километри, за да стигнат до топъл минерален извор, в който да се изкъпят за здраве. На болните и старите хора в къщи носели от целебната вода.

На този ден, освен именниците, празнуват ковачи, калайджии, хлебари и всички, чиято професия е свързана с огъня.


В категории: Вяра , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки