Издигнаха огромен стоманен кръст на връх Голаг


Издигнаха огромен стоманен кръст на връх Голаг
Снимка: kmeta.bg
16 Юли 2017, Неделя


До него има каменен кръст, поставен там още в древността

Автор: Десант

8,5 м. стоманен кръст е монтиран на високия 916 м връх Голаг над бобовдолското село Коркина, съобщи кметът на селото Любен Лазаров, цитиран от kmeta.bg.

Стоманата е от най-издръжливите, неподатлива на атмосферните влияния, взета е от снето оборудване в мини "Бобов дол".

20-на осветителни тела се пускат автоматично в определен час вечер. Освен новопоставения кръст сияе и древен тракийски предхристиянски каменен кръст с височина около 1,5 м. Преди двадесетина  години иманяри го подкопали и разрушили част от него, но местните хора го възстановяват.

Двата кръста се виждат от кюстендилското Гюешево до самоковското с. Клисура - на около 80-100 километра, хвалят се по Бобовдолско. Парите за изработването и монтирането са от кметството, към 5-6 хиляди лева.

На Илиинден, 20 юли, на Голаг ще бъде проведев съборът на Коркина. Св. Илия се смята за закрилник на този край. Тогава ще има водосвет от свещеник и празненство, но което се очакват стотици живеещи по Разметаница или техни земляци.

Преди време Коркино се прочу с това, че през миналата еден в него се отпразнува сватба за пръв път от 40 години. Младоженците са от София, но решили да се върнат в селото, като ремонтирали наследствена бащина къща.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки