НИМ посвети книга на уникалните шевици на българските женски ризи


НИМ посвети книга на уникалните шевици на българските женски ризи
14 Юли 2017, Петък


„Знаци от везба”  показва около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България

Автор: Силвия Горанова

Националният исторически музей (НИМ) издаде нова луксозна книжка от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей”. „Знаци от везба”  - колекция „Шевици от ръкави”, показва около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България.Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните части от женската риза и именно затова НИМ посвещава поредната книжка от своите колекции на тяхната орнаментика. 

Музеят съхранява образци на този вид народно изкуство от различни етнографски области, като особено силно са застъпени ръкавите, изработени в Софийско, Дупнишко, Самоковско и Македония.В тези региони традиционно ръкавите се извезвали с богата едрофигурна везба - с пъстър колорит и орнаментика.

Софийската кошуля е плътно извезана от раменете до китката. Извезаната част – т.нар. смеса, до късно е бродирана основно с копринени (свилени) конци, откъдето произлиза и наименованието свиленици.В Дупнишко и Самоковско е застъпено везането по предварителна рисунка на платното, което се изпълнява със ситни бодове, с помощта на гергеф. 

Самоковската ръкавна везба е с геометризирана и стилизирана растителна орнаментика, изпълнена с едри стълбовидни мотиви, украсени с листа и стилизирани плодове.

Македонската шевица е отличима със своята плътност. Орнаментиката ѝ се развива върху гъсто извезана основа, покриваща изцяло ръкава на ризата.Националният исторически музей съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от ХIХ и началото на ХХ век, събирани от теренни проучвания, дарения и откупки.  Те разкриват богатството на традиционното изкуство на везбата и отправят предизвикателство пред изследователя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.Както всички останали книжки от „Колекциите на Националния исторически музей”, така и новият том - „Знаци от везба” се продава в книжарницата на НИМ, уточнява директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.


В категории: Традиции , Духовни средища , Занаяти , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки