Окончателно: Правителството отказа да даде "Бузлуджа" на БСП


Окончателно: Правителството отказа да даде "Бузлуджа" на БСП
12 Юли 2017, Сряда


Малко по-рано днес парламентарната група на Обединени патриоти излезе с декларация, с която остро се противопостави на апетитите на  социалистите

Автор: Десант

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“.

Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП.

Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Министрите проведоха дискусия и гласуване по проекта за безвъзмездно предоставяне правото на ползване за срок от 10 г. върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“ в полза на БСП поради постъпилите отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура.

Малко по-рано днес парламентарната група на Обединени патриоти излезе с декларация по темата, която прочетена от трибуната на Народното събрание.

"Този връх е символ на много исторически събития, като се започне от националноосвободителните ни движения до епохата на Съединението, и той трябва да бъде разглеждан като един ансамбъл, и неговото изграждане и развитие трябва да бъде извършено публично, с усилията и с потенциала на българската историческа наука и музеология. Всичко друго е превръщането на сградата в партиен символ на едно отречено от историята и от закона време" - се казва в документа.

Парламентарната група на „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ изрази становище, че отговорните институции на изпълнителната власт – Министерски съвет и областният управител,  трябва да предприемат съответни законосъобразни действия за опазване и поддържане на държавната собственост, касаеща имуществените и неимуществени права върху визираното архитектурно съоръжение.

Същото е и становището на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който още вчера, в предаването „Лице в лице“ на Нова ТВ заяви категорично, че патриотите няма да допуснат БСП да сложи ръка на монумента.

По тази логика, всяка политическа сила може да си хареса по един емблематичен за България паметник. Мисля, не на НФСБ, като на най-голямата патриотична формация, най-много би и отивал паметника „Шипка“, пошегува се в студиото Валери Симеонов.


В категории: Новини , Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Една българка
18.07.2017 05:30:44
0
0
Я па тоя! Няма ли да се задавиш?
Не омърсявай святото място дори с помислите си. d369
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки