Карлово ще има своя „Алея на воинската слава“


12 Юли 2017, Сряда


Алеята ще бъде открита на 18 юли, когато се навършват 180 години от рождението на Васил Левски

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Карлово и карловският край през периода 1878 -1945 г. са дали на България над 400 офицери и 36 генерали, много от които са записали имената си със златни букви в Пантеона на безсмъртието.

На празника на Карлово - 18 юли, когато ще се чества 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, ще бъде открита тържествено с воински ритуал „Алея на воинската слава” на Карлово.

Зад тази благородна и родолюбива инициатива стоят Община Карлово, командването на 61-ва Стрямска механизиран бригада и най-вече Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Васил Левски”- Карлово.

Имената на петима карловци, прославили имената си във войните за национално освобождение и обединение 1912-1918 г., ще бъдат увековечени в алеята. Тя ще бъде разположена на улица „Генерал Карцов”, северно от портала на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На първо време пет плочи ще бъдат разположени между паметника на Освободителя на Карлово от османско иго и началник на Троянския отряд на руската армия, генерал-лейтенант Павел Петрович Карцов и паметника на жертвите на тероризма.

Тези възпоменателни плочи ще бъдат посветени на:
генерал-лейтенант Петър Тантилов - един от създателите на артилерията и на планинските артилерийски части на Българската армия, наричан приживе „баща на българската артилерия”;
на генерал-майор Никола Бочев - родственик на Васил Левски, герой от Сръбско-българската война - 1885 г., командир на пехотна дивизия и един от създателите на Съюза на запасните офицери и негов председател;
на майор Стефан Мазаков - опълченец, герой от Сръбско-българската война - 1885 г., депутат, общински съветник и подпредседател на Комитета за издигане паметник на Левски в родния му град, който макар и роден в Търново, прекарва по-голяма част от живота си в Карлово и работи всеотдайно за неговото процъфтяване;
на героя на 28-ми пехотен Стремски полк и пълен кавалер на ордена „За храброст”, фелдфебел Христо Василев, спасил паричния ковчег и бойното знаме на стремци през Първата световна война, след побива на съглашенските войски при Добро поле през септември 1918 г.;
на „крилатата самарянка” Райна Касабова - родственичка на Левски и доброволка в Балканската война 1912-1913 г., която на 30 октомври/12 ноември 1912 г. лети като пилот-наблюдател със самолет „Воазен“, с командир подпоручик Стефан Калинов и авиомеханик Илия Младенов, което се явява първия боен полет на жена в света.

Впоследствие проектът ще бъде продължен с поставянето на още възпоменателни плочи на достойни български воини, родени или свързали живота си с града на Апостола на Свободата, които са първостроители на българската армия и проявяват героизъм и пълководчески талант във войните за национално обединение и Втората световна война .

Така Карлово ще се присъедини към малкото градове в България, които имат своя „Алея на воинската слава” и по този начин ще отдаде дължимата почит на своите достойни синове, оставили ярка диря в българската военна история с героичните си подвизи на бойното поле и приноса си за развитието на Българската армия и на военното дело.

Тази чудесна родолюбива инициатива идва в момент, в който България изживява дълбока криза в своето развитие, а нравствената деградация и историческият нихилизъм пускат все по-дълбоко своите отровни пипала в снагата на народа.

В унисон с тези процеси се развива и Българската армия, обезкървена и разоръжена не от чужди врагове, а от собствените си бездарни и продажни политици.

Алеята в Карлово ще възпитава младото поколение от родния край на Левски, Ботев и Вазов в патриотизъм и ще ни напомня, как нашите бащи и деди са проливали кръвта си по бойните полета на Балканите, за да я има днес България!


В категории: Новини , Горещи новини , Епопея на забравените

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки