Валери Симеонов за Асеновград: До момента отчетохме 7 изпълнени ангажимента


Валери Симеонов за Асеновград: До момента отчетохме 7 изпълнени ангажимента
11 Юли 2017, Вторник


Започнати са процедурите по премахването на незаконните постройки в циганския квартал, съобщи за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси


Водещ: Г-н Симеонов, срещнахте се с представители на Инициативния комитет на Асеновград, какви са резултатите от разговорите, които водихте?

Валери Симеонов: Изключително съм удовлетворен от срещата по един много неочакван повод. Искрено вярвам, сега да успея да убедя останалите техни представители в Асеновград, защото тези протести ангажират допълнително сили на полицията и струват пари на българските данъкоплатци. За съжаление, доста пари струват.

Освен това помолих ги да отложат и евентуално своята готовност за след две седмици, когато пак за пореден път, както сега съм им докладвал какво е направено, държавата и общината ще се отчетем за поетите ангажименти, доколко са изпълнили и доколко не са и нека те тогава да решат да продължат ли с протестите. Няма особен смисъл в момента да се хабят не само средства, не само да се ангажира полицията, но и да се хаби тази обществена енергия на хората, тъй като аз смятам, че и държавата, и общината ще си свършат работата този път. Това е първото, за което бързам да ви информирам.

Водещ: Какво поискаха от вас протестиращите?

Валери Симеонов: Хората си искат сигурността. Напълно основателно. Хората си плащат данъците, изпълняват своите задължения към държава и към община, плащат си таксите, спазват реда, така че са в пълното си право да искат отговор и от държавата, и от общината и те да си свършат работата. По-конкретно, ако трябва да говорим.

До момента отчетохме 7 изпълнени ангажимента: както бяхме обещали на първата среща – има засилено 24-часово полицейско присъствие в циганския квартал. От друга страна, продължават следствените действия, установени са още две лица, които са участвали в побоя. С други думи, кръгът на извършителите на престъпления в общи линии е вече ясен и там се провеждат съответните действия. Оттам нататък какво ще реши съдът е въпрос на съвестта на съдиите, всички ние ще наблюдаваме. Ще наблюдаваме много внимателно какви ще бъдат техните действия, цялото общество и всички институции.

Третото, което бяхме поели като ангажимент, е да започнат процедурите по премахването на незаконните постройки в циганския квартал. Върви този процес. Аз през ден, през два се чувам с кмета на Асеновград, г-н Емил Караиванов, и имам информация за описаните постройки. Сега на място ще се уверим в това. Съответно спрямо тях е започната процедура по премахване. Знаете, че това е една процедура, малко бавна, но важното е да започне. Започне ли се, ще се стигне до премахването.

Това бяха ангажиментите, които бяха поети досега, и по които както виждате, по всеки един от тях, се работи. Това, което поемаме от тук нататък, съобразно новата ситуация, е следното: бях поканил на тази среща и ръководството на Министерство на вътрешните работи, присъстваше главният секретар г-н Марин Маринов, присъстваше и зам.-министъра по регионалното развитие точно във връзка с незаконните строежи. Г-н Маринов пое ангажимента, по молба на протестиращите, от утре (11 юли б.р.) на всяка тренировка на децата на язовир „40-те извора“ винаги, когато имат тренировка, да присъстват полицейски служители. А тези тренировки се извършват всеки ден. Така че ние по този начин гарантираме сигурност на децата, които се оказва, че са доста добри и талантливи в този спорт, носят медали и на Асеновград, и на държавата, и на България.

Другото, което осигурихме: току-що приключих разговора с ръководството на Напоителни системи – г-жа Снежина Гинева. Днес тя е издала поредната заповед за забрана за ползването на водоема „40-те кладенеца“ за къпане. Ще бъдат поставени допълнителни табели, забраняващи къпането. И имам уверението на главния секретар, че полицията ще осигури реда на този язовир да няма къпещи се. Също така поех ангажимент за въвеждане на съответния ред в центъра на Асеновград, което е свързано с неправомерното ползване на фонтана от полуголи наши съграждани, най-общо казано, и това ще бъде прекратено.

И най-важното за мен, това е че има пълно разбиране и съгласие за възстановяването на евентуалното, пак казвам евентуалното възстановяване на полицейския участък в циганския квартал. Там трябва да има участък, но този въпрос ще бъде решен вече с участието на министър Радев и на Община Асеновград. Ще оставя въпроса не само пред кмета, но и пред председателя и членовете на Общинския съвет на Асеновград, които ще присъстват, ще присъстват и депутати. Ще поставим този въпрос, защото за мен това напрежение може да бъде временно потушено, но в дългосрочен план там трябва да има присъствие на полицаи. На всички ни е ясно респектиращото въздействие на полицейски участък в квартала, съответно с автомобили и униформени служители. Това са най-общо ангажиментите.

Водещ: Могат ли тези мерки, които предприемате сега в Асеновград, да бъдат приложени и в други градове, за съжаление това не е единичен случай в страната?

Валери Симеонов: Тук вече опираме до цялостната и по-дългосрочна политика на държавните институции спрямо интеграцията на циганския етнос. А това вече е свързано и с някои други задачи, някои други мащаби, по-големи, по-различни мащаби на действие, като аз го виждам в две посоки. Даже този въпрос също го коментирахме с протестиращите.

На първо място, това е разбиването на циганските гета като гнезда на престъпност, присъствието на полиция в тях. И от друга страна, ограничаването и в крайна сметка прекратяването на бих казал, неразумната политика на държавата за социални помощи на калпак, на глава от населението, а не срещу заетост. Но в тази посока имаме програмата за стратегическите проекти на управлението на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ, сме заложили, че социалните помощи ще бъдат само срещу заетост.

И най-вече мерките на правителството са налице, имаме и съответното решение взето за контрол върху посещаването на учебни заведения от този етнос, от ангажирането на всички институции, като се започне от Министерството на образованието, социалното министерство, полицията и т.н., за да могат малките деца, съвсем наскоро го приехме това, да бъдат обхванати в образователния процес.

Водещ: Случаят в Асеновград провокира различни мнения по въпроса дали протестите са на етническа основа, до колко имат социален, битов или криминален характер? Вашият коментар какъв е – етническо ли е напрежението цигани – българи в Асеновград?

Валери Симеонов: Не може да се отговори еднозначно. Във всички случаи поводът е битов скандал, който възниква по различни причини. Но като цяло, за съжаление, в последствие преминава и през етническо противопоставяне, защото сега и в разговорите с протестиращите научихме, че продължават струпвания на различни места на цигански групи и възгласи „Смърт за българите“.

И преди това го е имало. Това не е нищо друго, освен етническо противопоставяне. Естествено то си има своите социални причини, има си своите икономически причини, всички ние сме запознати с това. И точно затова преди малко ви говорех, че трябва да има цялостна държавна политика по отношение на етноса, защото тези хора са родени в България, те ще умрат в България и държавата трябва да направи всичко, което е по силите й, за да гарантира сигурност, да гарантира безметежно съществуване на различни етноси на територията на България.


В категории: Новини , Интервю

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мунчо
11.07.2017 11:45:31
6
1
Ей, Лъжец, а ти какво предлагаш? Да ги оставим циганорите да дигат коптори където им падне, щото щели да отидат някъде другаде? То заради тая досегашно политика - да оставим мангалите на мира, сме на тоя хал. Като е строил незаконно - да се бута! Като е дошъл от майната си - да се връща на майната си! Ти като си толкова отворен, пробвай да вдигнеш къща, без документи. Ще ти я бутнат на часа, нали така?
Стига вече с това чипкане и дундуркане на циганите - който е извън закона, да си носи последствията, държавата не е длъжна до гроб да ги хрантути.
Дано всичко казано от Валери Симеонов се осъществи, хората ще го благославят. А такива като Лъжеца отдолу - най-добре да си затворят устите завинаги!
1
лъжец
11.07.2017 10:12:42
3
3
Как ще осигуриш сигурност, като говориш само за полиция и бутане на къщи? Какво ще правиш с циганите? От Асеновград ще отидат другаде. Това не е решение. Но мозъчето ти е малко!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки