Експерт: БДС стандартът не е гаранция за качество


Експерт: БДС стандартът не е гаранция за качество
11 Юли 2017, Вторник


Ето какво съветва да правим диетологът, за да ядем по-истински храни

Автор: Десант

В някои случаи дори БДС стандартът не е гаранция за качество, защото въпреки зададения стандарт, няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него. Това предупреди в ефира на „България сутрин" по Bulgaria ON AIR управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов.

„Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи още Иванов.

По думите му БАБХ прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.

„Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той.

А диетологът Огнян Симеонов посъветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си.

„Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна", коментира той.


В категории: Новини , Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки