Ще заработят ли отново уникалните солени бани в Провадия


Ще заработят ли отново уникалните солени бани в Провадия
Снимка: Би Ти Ви
09 Юли 2017, Неделя


Единственият техен аналог в света са прочутите чешки Карлови вари, но според мнозина специалисти провадийската минерална вода ги превъзхожда по много показатели

Автор: Десант

Невиждана разруха цари в минералните солени бани в Провадия, разкри репортаж на Би Ти Ви.

Уникалните бани са изградени през 60-те години на миналия век, но от 20 години не функционират. Единственият техен аналог в света е прочутият курорт Карлови вари в Чехия, но според мнозина специалисти провадийската вода ги превъзхожда по много показатели.

Лековитата вода, която идва от минералните и солените извори в района, се слави с чудотворно въздействие върху здравето.

По спомени на местните жители, на третия ден след кисненето в целебната вода ставите на болните се раздвижвали и след 15-20-дневни процедури те се изправяли на крака. "Които идваха с патерици, хвърляха патериците", комeнтира пред Би Ти Ви Пенко Димитров.

Преди 1989 г. Провадия е целогодишен курортен град. В баните работят повече от 100 служители, които лекуват годишно по 6000 души от страната и чужбина.

За възстановяването на баните днес са нужни около 4 млн. лева. От областната управа във Варна обещават, че те ще заработят отново, но тепърва ще се търсят пари и ще се планира как да стане това.

Отварянето им ще разкрие десетки нови работни места в града, където безработицата надхвърля 14%.


В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки