Ентусиасти изкачиха Ком по стъпките на Вазов


Ентусиасти изкачиха Ком по стъпките на Вазов
Снимка: kmeta.bg
09 Юли 2017, Неделя


Патриархът на българската литература е най-видният жител на Берковица за всичките и времена

Автор: Десант

Над 70 души изкачиха днес връх Ком по пътеките, по които през 1879 г. го е изкачил патриархът на българската литература Иван Вазов. Походът се посвещава на неговия рожден ден – 9 юли, съобщава kmeta.bg.

Ръководител на групата е пенсионираната учителка  Цветана Петкова. Следват я хора от всички възрасти – 8 деца до 12 години, млади мъже и жени и пенсионери – туристи-ветерани. На върха ентусиастите са положили цветя на паметника на народния поет. На мемориала е изписан стих от стихотворнието му „На Ком” - „От тук окото волно прегради не намира. Душата гордо диша. От тия планини умът към нещо светло, голямо се стреми...”

Вазов е най-видният жител на Берковица за всичките и времена – от римския период до днес. Той е живял там в периода 1879 – 1880 г., когато е бил председател на окръжния  съд в града. В неговия район е влизала дори тогавашна София. Той сам признава, че в този град е обикнал страстно величествената природа. А много по-късно заявява: „А тебе, Берковице, привет благодарствен от твоя случаен някогашен гостенин”.

"Затова всяка година му посвещавме нашите походи, за да не се забравят стъпките му", обяснява Цветана Петкова.

Любопитното е, че лирическата Вазова изповед „Малини”, посветена на берковските малинарки, е превърната в песен, обявена за химн на Берковица.


В категории: Новини , Пътеводител , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки