В Троянския манастир предстои всенощно бдение заради чудотворна икона


В Троянския манастир предстои всенощно бдение заради чудотворна икона
09 Юли 2017, Неделя


Литургия в чест на Божията майка ще почете изображението на Пресвета Богородица "Троеручица"

Автор: Десант

На 12 юли Православната църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица”, чието чудотворно копие се съхранява в Троянската света обител. Във връзка с това на 11 юли 2017 г. (вторник) от 20,30 ч. в съборния манастирски храм „Успение Богородично” ще бъде отслужено всенощно бдение и св.  Литургия в чест на Пресвета Богородица, съобщават от Светия синод.

Иконата е от типа Одигитрия (от гр. пътеводителка). Произходът й се свързва с чудо, свързано със св. Йоан Дамаскин през VІІІ век. Тъй като той бил противник на иконоборческата ерес, си навлякал омразата на император Лъв, който наредил да му отсекат ръката.

Когато наказанието било изпълнено св. Йоан Дамаскин цяла нощ се молил пред Богородичната икона и на сутринта открил, че ръката му отново е зарастнала на предишното си място. В памет на това събитие на някои икони се добавя третата ръка.

Тази в Троянския манастир датира от ХVІІІ век и е копие на по-стар образец. Според преданието е донесена в обителта от атонски монах. Самият Троянски манастир е създаден заради иконата.

Тя пристигнала в Орешак около 1600 г. носена от един монах от манастирите в Света Гора. Той отивал към Влахия, но отседнал в селото, за да се срещне с един отшелник. На следващия ден оседлал коня си, с който пренасял иконата, но той се спънал и паднал. Виждайки в това Божи знак, монахът отложил пътуването си.

На следващия ден случката се повторила.

Се­га ве­че той раз­б­рал, че то­ва ста­ва, за­що­то ико­на­та не же­лае да на­пус­не то­ва мяс­то. От­шел­ни­кът го уве­ща­вал да ос­та­не, за да слу­жат за­ед­но на Бо­га, как­то – ви­ди се – и Бог же­лае. Но път­ни­кът от Све­та Го­ра жа­ду­вал за по-спо­кой­ни пре­де­ли, да­леч от тур­с­ки­те про­из­во­ли. С дъл­бок пок­лон и умил­ни съл­зи той се прос­тил с ико­на­та и от­пъ­ту­вал.

Tроянският отшелник скоро привлякъл още неколцина братя, които построили за чудотворната Богородична икона малка дървена църквица и започнали да служат в нея. Броят на поклонниците и заселниците нараствал, за тях построили килии и странноприемница. Така възникнал Троянският манастир.

В малкото параклисче, което било построено преди манастира всяка година на храмовия празник Света Богородица на 15 август иконата се изнася и хората й се покланят. През останалото време тя се намира в църквата на манастира.

Сла­ва­та на чу­дот­вор­на­та ико­на "Св. Бо­го­ро­ди­ца Тро­е­ру­чи­ца” се раз­нес­ла на длъж и шир, за­що­то неп­ре­къс­на­то да­ря­ва­ла из­це­ле­ние на ид­ва­щи­те с вя­ра при нея: бол­ни се из­це­ря­ва­ли, про­ка­же­ни се очис­т­ва­ли, не­ми про­го­ва­ря­ли, раз­с­ла­бе­ни про­хож­да­ли. На все­ки за всич­ко по­ма­га­ла. И не са­мо на вер­ни­те, а и са­ми­те тур­ци не изос­та­вя­ла, ко­га­то при­бяг­ва­ли към нея с вя­ра в по­мощ­та й. Тя спасила местното население от зе­мет­ре­се­ние и от чу­ма­та  през 1837 г.

По-късно из­кус­ни майс­то­ри нап­ра­ви­ли гра­вю­ри и щам­пи на ико­на­та, а зог­ра­фи зог­ра­фи­са­ли но­ва­та цър­к­ва.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки