Баскетболистът Иван Тилев: Спортът ме научи да не се отказвам пред трудности


Баскетболистът Иван Тилев: Спортът ме научи да не се отказвам пред трудности
09 Юли 2017, Неделя


Спортната култура в Европа е силно развита, всеки тренира нещо, движи се и се старае да е активен. Надявам се и в България един ден да стане така, казва бившият национал

Автор: Мариан Митев

Иван Тилев е добре познат на българските баскетболни фенове, въпреки че в последните няколко сезона се подвизаваше повече в чужбина, отколкото в родината ни. Бившият национал изкара последната година в клубове в Германия и Италия, а когато е в България предава опита, натрупан извън родината ни на посетителите в Норд Джим – фитнес център, който управлява.

Професионалната му кариера в последните няколко години се развива и с участие в 3х3 турнири в България и Европа с отбор - първенец, който менажира „НордДжим Стрийтбол тийм”. НордДжим е и един от фитнес центровете, който е партньор в проект „JUST SPORT”, съ-финансиран по програма „Еразъм+” и има за цел да информира младите хора, които посещават спортни и фитнес центрове и начинаещите спортисти и да им предостави информация за негативните влияния на веществата, признати за допинг.


- Животът ви е преминал в спорта, какво е той за вас?

Спортът е начин на живот и няма как да си представя ежедневието си без него. Започнах да тренирам баскетбол, защото тази игра ме заплени. Преди да се влюбя в оранжевата топка, играех футбол на полу-професионално ниво, така че за мен спортът е като дишането – най-естествен процес.

- Голяма част от професионалната ви кариера преминава в чуждестранни клубове. Какви са разликите, които виждате между тях и спортните клубове в България?

Спортната култура в Европа е силно развита, всеки тренира нещо, движи се и се старае да е активен. Това рефлектира и върху клубната култура и признанието, което получават спортистите. От тук идва и нашата отговорна задача да бъдем пример за хилядите деца, които искат да ни подражават.

Това е разликата, която много бих искал да се стопи в следващите години и в България и да има все повече желаещи деца и младежи, които да следват своите спортни лидери и да работят упорито, за да постигнат тяхното ниво.

Силно впечатление ми прави голямата инвестиция в спортна идентичност и привързаност на гражданите към спортните клубове. Напълно осъзнато, цялата местна общност припознава спортните клубове, идентифицира се с тях, изживява заедно с тях победите и загубите. Това освен изграждане на идентичност в индивидите, носи и съответни финансови позитиви за града или региона чрез повишено търсене на туристически услуги по време на спортни събития, продажба на билети, сувенири и други.

Това е обща задача на всички нас – да създаваме условия за спорт на всички нива в обществото - държавните и общински бази, които да обезпечат спортната инфраструктура и спортните специалисти и всички ние, като граждани, които да създаваме интерес и любов към спорта.

- Партньори сте на Европейска анти-допинг инициатива „JUST SPORT”. Защо решихте да вземете активно участие в нея?

От една страна идеята за участие в подобна кампания ни се стори удачна, защото в НордДжим, който управлявам, идват много млади хора, които имат желание да спортуват и да изглеждат добре. Това дава възможност на мен и на моите колеги да работим с пряка целева група и да информираме ежедневно тези младежи за негативните влияния на веществата, признати за допинг. Така спомагаме за тяхното здраве и за развитието им, като отделяме много време за разговори с тях и ги убеждаваме, че такива действия не им помагат, а дори вредят изключително много от позицията на времето.

- Може ли да съществува спортът без допинг?

Това би било предизвикателство за професионалните спортисти, които ежедневно трябва да доказват, че са по-добри от най-добрите. Когато говорим обаче за масов спорт и спорт за здраве, то тогава трябва да внимаваме най-вече за своето здраве и да се предпазим от негативните последици, които подобни препарати могат да причинят.

Затова и когато от „Асоциация за развитие на българския спорт” ни покани да се включим, чиято дейност познаваме и подкрепяме вече години, ние с радост откликнахме и станахме партньори.  Трупаме богат опит с този проект и в управлението на подобни кампании, което освен добавена стойност за обществото, ни дава и много нови знания и умения, полезни в днешното общество.

По проекта предстои и обучение за фитнес треньори, както и създаване на карта с „чисти” от допинг фитнес центрове и ние с гордост ще станем част от тази нова за България и Европа мрежа от спортни обекти.

- Планирате ли развитие в сферата на спорта след прекратяване на професионалната си кариера?

За мен живот извън сферата на спорта би бил немислим. Той ми даде много повече от това да изглеждам добре. Научи ме да съм дисциплиниран, да бъда отличен екипен играч, да не се отказвам, когато пред мен има трудност, да се боря и да печеля.

Искам да помагам на все повече млади хора в България да трупат знания и умения чрез спорт, да намират мотивацията да се развиват тук и да спомагат развитието на спорта в страната ни.

Продължавам своето развитие и в други насоки, като в момента завършвам треньорски курс в Национална спортна академия „Васил Левски”. Все още имам какво да дам на професионалния баскетбол, но след това със сигурност ще продължа да съм неразривно свързан със сферата на спорта.


В категории: Интервю

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки