Ансамбъл „Пирин“ грабна големите награди в Белград


Ансамбъл „Пирин“ грабна големите награди в Белград
08 Юли 2017, Събота


Българите надпяха и надиграха колегите си от 469 държави

Автор: Димитър Тренчев

Световноизвестният български фолклорен ансамбъл „Пирин“ от Благоевград спечели първата награда за цялостно представяне и специалната награда за хореография на приключилия Международен фолклорен фестивал „Награда Белград“ в столицата на Република Сърбия.

Това беше петото, но първото с конкурсен характер издание на продължаващия летящия си старт белградски фолклорен форум. На сцената му българите надпяха и надиграха колегите си от 469 държави, сред които световни фолклорни колоси като: Русия, Германия, Индия, Бразилия, Полша, балканските ни съседи Гърция и домакина Сърбия, малката, но фолклорно богата и творческия амбициозна Черна гора и прибалтийския лидер Естония.

Фолклорната емблема на Пиринска Македония и България покори журито и публиката с вечните оркестрации на Кирил Стефанов, Александър Кокарешков, Иван Марин и вихрените хореографски плетеници на Кирил Апостолов, Тодор Бекирски и Кирил Дженев.

Българските фолклорни магьосници оставиха без дъх и жури, и публика и не дадоха никакъв шанс на съперниците си.

Белградските награди се вписват във впечатляващата творческа визитка на ансамбъл „Пирин“, включваща близо 400 български и чуждестранни отличия и над 7000 срещи с публиката на повече от 60 държави.

Ансамбъл „Пирин“ е създаден през 1954 г. в Петрич, а първият му главен художествен ръководител е Златко Коцев. През 1956 г. ансамбълът е базиран в Благоевград. За главен художествен ръководител е назначен едва 23-годишния, но завършил с отличие консерваторията млад диригент и композитор – бъдещият професор Кирил Стефанов, който остава начело 47 години, до смъртта си през 2005 г.

Именно съчетанието между творческия гений на проф. Стефанов и неподражаемата гласова и музикална интерпретация на певците и инструменталистите превърнаха ансамбъл „Пирин“ в посланик на българския фолклор, който през 1991 г. увенча България  с единствената и досега най-голяма музикална награда – Грами.

От пет години главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ е известният тракийски певец, а вече наложил се и като успешен мениджър Данислав Кехайов.


В категории: Новини , Фолклор , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки