В Хоталич откриха невиждано пищно погребение на млада жена


В Хоталич откриха невиждано пищно погребение на млада жена
08 Юли 2017, Събота


Подобна находка не е намирана от 80-те години насам

Автор: Десант

На пищно погребение, каквото не е срещано от 80-те години насам, се натъкнаха археолозите от Исторически музей-Севлиево, разкопаващи крепостта Хоталич.

Покойницата е млада жена, с височина 1,65 см. и прекрасен зъбен статус, погребана с масивни сребърни наушници. На врата си има гердан от полускъпоценни камъни и няколко хиляди мъниста от карнеол, планински кристал и стъклени мъниста в синьо-зелен, червен и черен цвят. Открити са и 5 гривни, от които четирите са бронзови и една стъклена.

„Археологическото чудо открихме преди седмица с помощта на студентите от Великобритания. Това е един изключително богат гроб. Гробната яма е оградена с камъни. Открихме и големи части от ковчега, което също показва високия статус на жената“, пояснява ръководителят на дейностите по разкопките на Хоталич и специалист по археология към Исторически музей-Севлиево Надежда Ботева.

Тя допълва, че ще бъде направен опит да се възпроизведат накитите така, както покойната ги е носила тя през ХIII век, около 1280 г.

Всички открити през сезона ценности ще бъдат показани в специална изложба на Историческия музей през есента.

Това откритие доказва за пореден път, че Хоталич е един от най-големите градове в България за времето си, коментира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. „Мястото е уникално и привлича все повече туристи. 

От 21 до 23 юли сред руините на града-крепост ще се проведе първият Национален рок фестивал. Той ще бъде открит с Васко Кръпката и “Подуене блус бенд”, подгрявани от Little big band и Chеrry jam. На сцената ще се качат и легендите от Б.Т.Р., D2, "Ренегат", No limit, а на финала ще се изяват завладяващите TOTO tribute band.


В категории: Новини , Пътеводител , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки