Най-старият хоросан в света е открит в България


Най-старият хоросан в света е открит в България
Снимка: РИМ-Шумен
02 Юли 2017, Неделя


Той е използван в каменната зидария в праисторическата могила Нуриюк край село шуменското село Сушина

Автор: Десант

Праисторическата могила Нуриюк край шуменското село Сушина се е образувала следствие продължителното обитаване на селище през каменно­медната епоха около V-то хилядолетие пр. Хр. Наричана е "Островът на съкровищата", тъй като понастоящем се намира насред язовир Тича и периодично е заливана от вода.

Ширеща се на площ около 5 декара, тя попада в чашата на водоема при неговото строителство през 60-­те години на миналия век и водата редовно й нанася щети, алармират археолози.

 През 2007 г., заради рязкото спадане нивото на язовира, на повърхността се появяват човешки кости от некропола. И така започват спасителните разкопки, които продължават вече 10 години. Те са ръководени от доц. Стефан Чохаджиев.

В началото на тази година беше подредена изложба, наречена „Островът на съкровищата“, в която бяха представени най­-ценните и значими артефакти от праисторическото място.

За първи път в ефира на Радио Шумен тези дни доц. Чохаджиев сподели резултатите от още едно изследване на обекта и разкриването на най-­стария хоросан в света. Откритието е направено тази пролет, но все още не е придобило полагащата му се гласност.

В ефира на радиото доц. Чохаджиев обяснява, че в един от секторите на селищната могила в каменната зидария е открито свързващо вещество. Изследванията на пробите в БАН, както и в лаборатория в Германия, показват, че това е хоросан. И той несъмнено е най-старият открит в света. Досега се е смятало, че най-старият хоросан е намерен по Двуречието и в Египет и той е датиран към III-то хилядолетие пр. Хр. Но откритият в Сушина е от V-то хилядолетие пр. Хр.

Предстои през този сезон работата на археолозите насред язовир Тича да продължи във вътрешността на селищната могила. Ще  се допроучи и едно жилище, разкрито през миналата година, което частично е унищожено от водата. Като цяло екипът ще се съсредоточи в проучването на най-късния период от обитаването на неолитното селище.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки