С фестивал на хайдушката песен и велосъстезания Чепеларе ще се превърне в целогодишен курорт


С фестивал на хайдушката песен и велосъстезания Чепеларе ще се превърне в целогодишен курорт
01 Юли 2017, Събота


Вижте какво още е замислила местната община в тази насока

Автор: Десант

Красивият родопски град Чепеларе е известен засега единствено като притегателен център за зимен туризъм. Но местната община има амбицията да го превърне в център за ежегоден туризъм не само през зимата, но и през останалите сезони на годината.

Както съобщава smolyandnes.com, за да се изпълни със съдържание инициативата „Чепеларе – Зеленото сърце на България”, към местната община е учреден Консултативен съвет по туризъм, който ще обединява и насочва усилията на местния бизнес от туристическия бранш и общинската администрация. 

С редица културни събития в средата на лятото, сред които са конкурсът "Нова българска музика 7/8", фестивала за шлагерна и стара градска песен „Полъх от минали мечти“, градът ще прикани любителите на тези музикални стилове да им се насладят в компанията на чистия и прохладен планински въздух и прочутото родопско гостоприемство.

Картофеният фест в края на есента пък ще отправи предизвикателство към изкушените от кулинарията.

От тази година феновете на панинското бягане и планинското колоездене могат да предизвикат границите на своите сили и умения в обединения Велопарк „Пампорово – Мечи чал”. Към момента той разполага с над 50 километра маркирани маршрути и трасета за планинско колоездене с различни нива на трудност. Велопаркът ще работи всеки ден до 17 септември, предлагайки разнообразие от лифт карти и билети.

За четвърта поредна година в родопското градче ще се проведе „Чепеларски търкала“ - едно от най-атрактивните в  страната ни и с уникален формат на провеждане състезание по планинско бягане и планинско колоездене, което и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света  - Ultra-Trail du Mont-Blanc  и е член на международната асоциация по  планинско бягане ITRA.
 
За първи път тази година, по местна гражданска инициатива, по повод 140 годишнина от Освобождението на Чепеларе, от 22 до 24 септември ще се проведе и фестивалът „Хайдушки празници "Капитан Петко войвода". С него чепеларци ще почетат паметта на големия наш революционер, благодарение на който те се оказват в границите на Източна Румелия и по късно, след Съединението, попадат в Княжество България.

Организаторите предвиждат много емоции с хайдушки игри и възстановки и с единствения по рода си фестивал за хайдушка песен.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки