Жива картина припомни клането край старозагорското село Сладък кладенец


Жива картина припомни клането край  старозагорското село Сладък кладенец
Снимки: Областна управа Стара Загора
01 Юли 2017, Събота


През юли 1877 г. освирепели турски орди избиват безжалостно 70 мъже, жени и деца

Автор: Десант

През юли 1877 г. освирепели турски орди нападат, плячкосват и опожаравят села в подножието на Средна гора. Те избиват хората поголовно, а тези, които успяват да се спасят, бягат високо в планината.

Над старозагорското село Сладък кладенец (тогава Шекер бунар) също е надвиснала опасност. Голяма част от местните жители напускат домовете си и се скриват в планината, но други решават да останат по къщите си с надежда, че турците ще прескочат тяхното село. Това обаче не се случва.

Когато военен отряд начело със Саид ага пристига в Сладък кладенец, местните първенци се опитват да водят преговори. Те обещават богата трапеза, а в замяна на това – Саид да запази непокътнати къщите и жителите на Сладък кладенец. Турчинът привидно се съгласява.

В местността Вълев ръд хората подреждат върху черги изобилие от ястия и гощават поробителите си. Но след като изяждат всичко, озверелите турци се нахвърлят върху мъжете, жените и децата и избиват всички до крак. По исторически данни на Вълев ръд са изклани над 70 души.

В наши дни на пропитото с невинна кръв място се намира паметник на избитите жители на Сладък кладенец по време на Руско-турската война.Днес там бе направена възпоменателна възстановка на трагичните събития от лятото на 1877 г.
В живата картина на паметните събития от юли 1877 г. се включиха представители на НД „Традиция” от Стара Загора и Нова Загора и жители на Сладък кладенец. След нея с поднасяне на цветя и минута мълчание стотиците гости на тържеството почетоха паметта на жертвите на турските зверства.

На събитието присъстваха областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници от Стара Загора, кметове и кметски наместници на старозагорски села


В категории: Новини , Войни за освобождение , Епопея на забравените

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки