С Празник на яйцето Павликени отбелязва 94-годишнината откакто е град


С Празник на яйцето Павликени отбелязва 94-годишнината откакто е град
Снимка: Архив
29 Юни 2017, Четвъртък


Ще бъдат забъркани над 1000 омлета и ще има много забавления

Автор: Десант

В деня на св. св. Петър и Павел Павликени отбелязва 94-годишншната откакто е станал град. Днес там се провежда и традиционният Празник на яйцето, който се организира за четвърти пореден път под мотото „Едно яйце - много възможности".

Яйцето е символ на новия живот и от древни времена се асоциира с вселената.

Фестивалът се отличава с атрактивни състезания по хвърляне на сурови яйца в цел. Не липсват ентусиасти и за другите дисциплини, сред които спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците се целят с яйца, едно от които ще е сурово.

Разбира се, ще може да се опитат и много ястия, приготвени с яйца. Като вкусните блюда на майстор-готвача Елена Божанова, която през целия ден ще забърка общо 1001 омлета. Ще има и кулинарен конкурс, като председател на журито по традиция ще е Иван Звездев.

Тази година празникът ще бъде в градския парк „Кирил Ракаров“, където ще бъдат подредени занаятчийски щандове на грънчари, резбари, цветари, производители на сувенири, майстори на шевици. В детския кът цял ден ще работят аниматори, които ще забавляват децата.

Всеки гост на града и на празника ще може да си тръгне със снимка за спомен, направена в специалното фотографско ателие - разбира се, под формата на огромно яйце.

С формата на яйца са и всички награди за най-умелите участници в спортните игри, както и за всички, които се престрашат да участват в кулинарния конкурс. 

Девизът в герба на Павликени е „Античен и вечен“. Това не е случайно. В района на Павликени са открити следи от праисторическия човек. Тук е имало голям керамичен център през III-V век сл. Хр. Гипсовите тавани на помещенията били богато украсени с цветни растителни орнаменти.

Разнообразен археологически материал - глинени съдове, лампи, бронзови апликации, накити, повече от 3700 сребърни римски монети, оброчни плочки, земеделски сечива и други находки разкриват бита на обитателите на тези земи от най-древни времена. Част от тези находки могат да се видят в Историческия музей. Там се намира и Вечният календар със загадъчните послания на Матей Преображенски – обект с национално културно значение. 

"От първите дни, в които траки, славяни и древноримски граждани са населявали нашите земи, през деня, в който Атанас Хаджиславчев създава своя чифлик, до ден-днешен павликенският край е бил район на благоденствие и добруване на хората" - изтъква в поздравлението си за празника кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки