Езическият Еньовден и рождението на св. Йоан Предтеча


Езическият Еньовден и рождението на св. Йоан Предтеча
24 Юни 2017, Събота


Посрещаме празника на слънцето, билките и водата

Автор: Десант

На 24 юни отбелязваме рождението на свети Йоан Предтеча или още Кръстител. Той е син на свещеник на име Захарий и Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица.

Елисавета родила син в старостта си. Според житието на светията, така едно чудо предхожда друго: преди Девата да роди Христос, възрастната Елисавета ражда Предтечата на Христа, за да може, като видят свръхестественото раждане от остарялата жена, да повярват и на неестественото раждане от небрачна девица и да си кажат: "всемогъщата Божия десница, развързала неплодието на старицата, е силна да направи така, че нетленната Дева да стане чиста майка."

В същия ден от езически времена е останал празникът Еньовден. Това е празник на слънцето, билките и водата. Според народните вярвания в полунощ небето се отваря и стават чудеса, а водата придобива целебна сила.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: "Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг".

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци, през които хората се промушват за здраве. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов.

По думите на прочути билкар Емил Елмазов, Еньовден е „езически празник, приет от църквата, за да може народната енергия да се влее в християнската душа."

В тоз ден празнуват Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислава, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Ина, Инна, Инка, Даян, Даяна, Деница, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан, Деяна/Деана, Биляна и всички, които носят имена на билки.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Аз
24.06.2017 06:11:25
1
0
Елисавета - майката на Св. Йоан Кръстител, е братовчедка на Дева Мария, а не на майка й.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки