Фестивален рекорд в първата лятна седмица


Фестивален рекорд в първата лятна седмица
23 Юни 2017, Петък


Според фолклориста Димитър Тренчев, Петропавловският събор заслужено си е спечелил прозвището „Малката Копривщица“

Автор: Десант

Първата седмица на лятото ще отбележи небивал досега годишен рекорд в областта на сценичния фолклор. А човек и самолет да има, не ще успее да отиде на всички над 10 регионални, национални и международни фолклорни фестивали из цяла България, съобщи фолклористът Димитър Тренчев, който от години следи сценичното пресъздаване на народното творчество.

Някои фестивали се откриха вчера, други започват от днес и до края на седмицата при хубаво време на сцените в страната ще се изявят общо над 30 000 участници. Техните пъстри носии, завладяващите им интерпретации на музика, песни, танци, обреди и словесен фолклор, както и впечатляващите демонстрации на стари занаяти ще привлекат още толкова наши и чуждестранни почитатели на самобитното ни културно-историческо наследство, прогнозира експертът по сценичен фолклор.

Той открои като безспорен първенец започващата утре фолклорна надпревара „Хоро край манастира“ при Петропавловския манастир. Фолклористът припомни, че Петропавловският събор заслужено си е спечелил прозвището „Малката Копривщица“, защото от години събира по над 4000 участници, които представят различни етнографски области с цялото им жанрово многообразие.

Като подгласници на Петропавловския събор Тренчев посочи започващия днес в Хасково Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“, откриващия се утре фестивал на статбените оркестри и обредност в Асеновград и неговия уникален за България обичай „Каленица“, тръгналия още вчера фестивал в пловдивското село Ягодово, откриващите се утре национален фолклорен фестивал „Леденика“ и възстановения от тази година международен фолклорен фестивал в Пазарджик.

Измежду фолклорните форуми, имащи за тематична рамка енторелигиозни обреди, местни занаяти, билки, храни и напитки фолклорният експерт открои като особено атрактивни започващия днес двудневен празник „Еньовденски тайнства“ в Гоцеделчевското село Делчево, фестивала на прочутия котленски килим в парк „Изворите“ край Котел, политематичните лавандулови дни в Карлово и балканския празник на тетевенската саламура в едноименния град.

Заради нововъведения тази година фестивален модул, който отразява политематично българската културна съкровищница, фолклорният анализатор не пропусна и добилия национална известност и откриващ се утре столичен фестивал за градска култура „София диша“.

Фолклорният специалист подчерта специалното внимание, което заслужават фестивалите, ориентирани към най-уязвимите възрастови и социални групи – възрастните и хората с увреждания. „Участието им на масовите фестивали и конкурси изпълва със съдържание измисления от гузната ни обществена съвест бюрократичен шаблон „хора в неравностойно положение“, а изявите им са истински подвиг на духа, защото се изправят срещу здрави-прави, често и много по-млади свои колеги, а понякога се случва и да ги побеждават, емоционално анализира Тренчев.

Той посочи като социалноориентиран пример предстоящите утре събор надпяване на старите хора „Енювден“ на старите хора в Перник и утвърдилия се вече Пети фолклорен фестивал за хора с увреждания в Смолян.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки