Автентични народни песни и танци в девненското село Кипра


Автентични народни песни и танци в девненското село Кипра
23 Юни 2017, Петък


Гостите на етнографската къща в селището могат да видят и как се тъче прежда на единствения Североизточна България отвесен стан

Автор: Силвия Горанова

Автентичен фолклорен спектакъл с много народна музика и танци отново радваха туристите в етнографската къща в девненското село Кипра. Група от 20-тина чужденци също станаха част от представлението на самодейките от местното читалище „Христо Ботев 1927“.



Артистизмът на читалищния секретар Дияна Найденова, която е професионален хореограф, се оказа заразителен за гостите и те спонтанно се хванаха на право хоро, овладявайки стъпките още с първия танц.



Изключително емоционален бе и моментът на прекрачването на прага на къщата-музей, когато писна гайдата на музиканта Станислав Кръчмаров. Той се превърна в своеобразна атракция на експозиционната част на посещението, а гостите го снимаха с нескрит възторг.



Редом до гайдаря жена и момиченце, пременени в народни носии, поднесоха на туристите хляб и сол. Последваха изпълнения на жените от самодейната група, които пяха и играха досущ като млади моми.

Гостите видяха как се преде вълна и как се тъче прежда на единствения в Североизточна България отвесен стан. Разбраха какви нишани са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си момци и как се плетат чорапи на една и на пет куки.



След като разгледаха колоритната етнографска сбирка в къщата музей, гостите имаха възможността да се насладят на изпълнение на Варненски танц от кипренските моми, чиято ритмика се поддържаше чрез удари на дървени лъжици от танцьорките.



За разлика от миналия път, когато посетителите изкупиха домашната ракия от каручката с домашни продукти, тази група немски туристи заложи на кипренския мед и терлици.



На изпроводяк чужденците бяха отрупани със сувенири, а някои от тях се снимаха за спомен с артистичната Дияна Найденова.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки