Стар и изгубен днес манастир край Енина събирал хората на Свети дух


Стар и изгубен днес манастир край Енина събирал хората на Свети дух
20 Юни 2017, Вторник


На събора „Св. Троица“, провеждан на 20 юни, преди 85 години местните решили да вдигат паметник тук, дори събрали пари, но и днес той не е направен

Автор: Диана Славчева

Според стари преданията през средните векове в околността на казанлъшкото село Енина имало два манастира - „Св. Никола" (Летни) и „Св. Троица", като вторият е бил много прочут. На тези свети места населението от незапомнени времена правило молебен и събор. „Св. Троица“, опазил вярата и духа на местното население по време на османското нашествие, лежи погребан в събор. „Св. Троица“, опазил вярата и духа на местното население.

И до днес старите енинци вярват, че на това място могат да бъдат открити останките от средновековния манастир - духовно и книжовно средище в годините преди и по време на османското нашествие на Балканите.

За отпразнуването на традиционния празник "Света Троица" намираме сведения в един от старите броеве на вестник "Казанлъшка искра". В излезлия през юни 1932 г. бр. 191 на пожълтялата газета откриваме дописка за събора, състоял се на 20 юни - Свети дух по стар стил. В нея също се твърди, че по предание манастирът "Света Троица" се е намирал в местността Саднята.

Та там преди 85 години към 11 и половина по обед "при голямо множество се отслужи маслосвет и водосвет, през което време всички присъстващи се поръсиха" - съобщава регионалната медия.

Та тогава, след молитвата енорийският свещеник подхвърля, че би било уместно на това място да се издигне паметник на "всички наши близки, дали своя живот за отечеството".

Всичко това, както твърди публикацията, се е приело "с охота" от присъстващите, за което се е сформирал тутакси и нужният комитет, който да се грижи за събирането на сумите. 

"На същия комитет мнозина от присъствующите изявиха желание да дадат своята лепта, за което се избра временен касиер. В едно късо време се събраха 600 лева", свидетестват страниците на "Казанлъшка искра".

Какво е станало с тези пари обаче не се знае. Но при всички случаи паметник в Саднята край Енина няма и до ден днешен. 

Но пък местният историк Гриша Горецов от миналата година настоява да започнат спешно археологически разкопки край Енина, за да се разкрие старият манастир "Света Троица". 

През османското владичество това село е било населена предимно с българи и това се запазило така през цялото робство. Службите в църквите на селото също били водени винаги на български език. Вероятно това са и причините през 1960 г. именно в Енина да бъде открита най-старата известна досега книга, написана на кирилица - Енинският апостол от ХІ в..


В категории: История , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки