На „Еньова буля“ в горномалинското село Осойца


На „Еньова буля“ в горномалинското село Осойца
Снимка: Македонски научен институт
19 Юни 2017, Понеделник


Тържествата в община Горна Малина, посветени на българската земя, ще продължат на 24 и 25 юни със събития, посветени и на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин – ненадминатия майстор на късия разказ

Автор: Силвия Горанова

Китка билки, поръсени с вода от три старопланински извора и голям цветен венец, под който ще преминат всички за здраве, подготвят в село Осойца, общ. Горна Малина за празника на Йоан Кръстител.

През последните години празникът на билките, слънцето и природата става все по-пъстър и многолюден.

Традицията тук е и модерна, защото преди шест години, по Еньовден, хората проведоха първия в България успешен местен референдум, с който защитиха правото си на чиста и съхранена природа.

А Горна Малина се обяви за първата „зелена община“ у нас.

На 24 юни ще се възпроизведе обичаят „Еньова буля“, един от най-старите български ритуали, с който се бележи средата на лятото, ще се пеят песни за билките и ще се въртят кръшни хора от самодейците от народните читалища в селата Осойца, Чеканчево и Белопопци.

Очакват се много гости и граждани на община Горна Малина.

Тържествата през уикенда ще продължат със събития, посветени и на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин – ненадминатия майстор на късия разказ и най-сладкодумния разказвач за българската земя.

На него е посветена литературната дискусия на 24 юни от 13,00 ч. в Горна Малина, с участие на известни български литературоведи и писатели.

В нея ще бъдат направени любопитни паралели между личността Димитър Стоянов и писателя Елин Пелин.

Темите ще бъдат изключително интересни за преподаватели, критици, литератори и почитатели на писателя.

На следващия ден - 25 юни (неделя), в родното село на писателя - Байлово, в 10:00 часа ще се открие изложба с детски рисунки от Националния конкурс "Моят любим герой от творчеството на Елин Пелин“ и детския пленер "Еко работилници".

Програмата може да видите в прикачения файл, а допълнителна информация да получите от официалния сайт на Община Горна Малина в секция „Култура“.


В категории: Традиции , Добри Вести , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки