Създателката на „Катерино моме“ Татяна Сърбинска журира „Нова българска музика в 7/8“


Създателката на „Катерино моме“ Татяна Сърбинска журира „Нова българска музика в 7/8“
18 Юни 2017, Неделя


През 1991 г. тя имигрира в САЩ и се установява в Бостън, където открива своя школа за българско народно пеене

Автор: Димитър Тренчев

Един от вечните гласове на българската народна песен, емблематичната бивша солистка на световно известния ансамбъл „Пирин“ и автор на песенната класика „Катерино моме“ Татяна Сърбинска беше председател на журито на Национален конкурс „Нова българска музика в 7/8“.

На гласовитата легенда партнираха утвърдени ентомузиколози, композитори, инструменталисти и музикални педагози като Димитрина Кауфман, Георги Андреев, Николай Стойков и др. Те оценяваха общо 36 състезаващи се произведения – инструментални пиеси и песни.

Домакин на VІ-то издание на конкурса и тази година беше Чепеларе.. Читалище „Родопска искра“ стана сцена на галаконцерта на лауреатите. Творбите им бяха изпълнени от Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Отличените пиеси и песни на Ангел Добрев, Марек Дяков, Вели Чаушев, Ангел Димитров, Георги Русев, Юлиан Слабаков, Ради Радев и американеца Ралф Иверсон си поделиха наградния фонд от 10 000 лева. Тези и останалите средства за организация и логистика са дарени от основателя на конкурса, пловдивчанина с американски паспорт д-р Георги Лазаров.



На младини той е посещавал музикална школа, която му е вдъхнала за цял живот любов към българската народна музика. Щедрият меценат повече от 40 години живее в американския град Балтимор. Там изгражда успешна кариера на микрохирург, след като в университета „Джон Хопкинс“извършва първата реплантация на пръст на ръка в САЩ . Досега д-р Лазаров има над 100 успешни реплантации и работи в базирания в Балтимор Национален център по микрохирургия на ръката.

„Досегашната цикличност на две години отдавна не отговоря на нарасналия интерес и затова от догодина конкурса ще стане ежегоден и ще обедини събитийно разделените сега два жанрови раздела. За народна музика – през лятото и за класическа музика – през есента“, разкри Татяна Сърбинска част от организационните планове. Те включват и тиражиране в България и чужбина на аудиоалбум – алманах на досегашните конкурсни издания.

„За всички лауреати на конкурса ще има и презентативни концерти в България и чужбина, защото живият контакт на изпълнителите и авторите с публиката и на публиката с тяхната музика е най-добрият начин за популяризиране на българската музикална култура“, очерта в заключение мениджърската стратегия Татяна Сърбинска.

През 1991 г. тя също имигрира в САЩ и се установява в Бостън, където открива своя школа за българско народно пеене. Ръководи ансамблите „Славея“ във Вашингтон и „Китка“ в Сан Франциско. Успялата певица основава женския камерен хор за народно пеене „Диви жени“ и мъжкия - „Зорница“.

Гласът на Татяна Сърбинска е звучал на световно известни сцени като Ла скала, „Ковънт гардън“ и „Карнеги хол“, а през 2004 г. печели във Вашингтон наградата „Уоми“ за световен музикален вокалист.


В категории: Новини , Репортажи , Музика , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки