Ретро спомен: И у нас е имало... сух режим - но само в две казанлъшки села


Ретро спомен: И у нас е имало... сух режим - но само в две казанлъшки села
Изглед от някогашното "трезво" село Енина
15 Юни 2017, Четвъртък




Автор: Диана Славчева

Сухият режим по принцип се свързва с провеждането на държавна политика, забраняваща продукцията, вноса, износа, превоза и продажбата на всякакви алкохолни напитки и питиета на територията на САЩ в периода 1920-1933 г. 

От историята е известно, че сух режим е имало от 1919 г. до 1926 г. и в Норвегия. Имало е опит да се забрани алкохола и в съседната й Швеция, но поданиците на кралството отхвърлят тази ужасяваща ги идея с референдум, проведен през 1922 г. . 

Частичен сух режим е прокаран от Михаил Горбачов по време на Перестройката в СССР, което апропо довежда до мощно нелегално производство на водка в необятната съветска страна.

За България се знае, че ограничение в продажбата на алкохол съществува единствено през изборни дни. Така е било, така е и днес. 

Малко известно е обаче, че две казанлъшки села съвсем насериозно и драстично въвеждат сух режим преди 90 години. Това съобщава регионалната газета "Казанлъшка искра" в един от юлските си броеве на далечната 1927 г.

Първо спиртните питиета са забранени в село Овощник, а след него към табуто се присъединява и Енина

С референдум ли, с общоселско събрание ли, с що ли се взима това решение не е ясно, но вестникарите са категорични, че е имало вот по въпроса и той е приключил твърде нерадостно за любителите на чашката.

Местните хроникьори отбелязват, че със 100 гласа болшинство еневци решили да затворят кръчмите.

"И тука най-много са допринесли за прогонването на алкохола жените, които най-много страдат от неговите злини", отбелязва вестникът.

Колко време е продължило въздържателството в двете населени места, летописите мълчат. Но по-скоро не е било ден до пладне, щом инициативата е привлякла вниманието на тогавашната печатна медия, та от редакцията й са отделили видно място за тази новина на страниците й.


В категории: История , Нова история , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки