Научна експедиция проучи древни оброчища в Северозападна България


Научна експедиция проучи древни оброчища в Северозападна България
Снимки: ЮЗУ
14 Юни 2017, Сряда


Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград анализираха основните принципи, определящи избора на мегалитните образувания за светилища

Автор: Десант

Екипът на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури към ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград проведе теренни проучвания на мегалитни паметници в Северозападна България, съобщиха от вуза.

В изследванията се включиха проф. д.н.к. Васил Марков, гл. ас. д-р Димитрия Спасова, ас. д-р Антон Генов и докторант Беатрис Владимирова – преподаватели в специалностите „Културология и културен мениджмънт“, „Култура и медии“ и „Култура и културен туризъм“.

Основните обекти на проучването бяха Боров камък край едноименното село Боровица, в границите на който е църквата „Света Троица“ – поредното свидетелство за култовата приемственост между предхристиянските и наследилите ги християнски свети места, Чачин камък и скален комплекс „Гъбите“ край Белоградчик, скален релеф около изворите край Рабишкото врело, стенописите в пещерата Магура.



Тези обекти представляват интерес за екипа от изследователи във връзка с паралелите, които биха могли да се направят при анализа на основните принципи, определящи избора на мегалитните образувания за светилища и съпътстващите ги символи и маркери на сакралното пространство в древността.

Скалните светилища в Северозападна България са важна част от картината на мегалитната култура на територията на България. Част от тях са социализирани и през последните години успешно се използват като ресурс за културен туризъм.


В категории: Новини , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки