Започват поредните проучвания на Юнаците, където разкопките продължават над 50 години


Започват поредните проучвания на Юнаците, където разкопките продължават над 50 години
Снимка: panoramio.com
12 Юни 2017, Понеделник


Това е най-ценният праисторически обект както в национален, така и в европейски план

Автор: Десант

На 26 юни ще започне поредният сезон от археологическите разкопки на най-ценната праисторическа находка както в национален, така и в европейски план - могилата на Юнаците, известна и като Плоската могила, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски. Научен ръководител на проучванията и тази година ще е доц. д-р Явор Бояджиев.

Междувременно, от пазарджишкия музей вече са подготвили беседа за селищната могила и организират посещение до нея, за което желаещите трябва да заявят един ден предварително. По думите на Борис Хаджийски, най-интересно е на обекта да се отиде по време на разкопки, когато беседата пред посетителите изнася лично шефът на екипа от археолози.

Що се отнася до цялостно създаване на условия за туризъм на Юнаците, трябва да се направи социализация на обекта, категоричен е директорът на музея, според който първо обаче трябва се изгради информационен център, да се създадат добри условия, както и малка експозиционна зала, в която част от намерените обекти да се виждат от туристите на място. Борис Хаджийски е на мнение, че при по-сериозно финансиране могат да се направят и възстановки на праисторически жилища.

От РИМ-Пазарджик предвиждат да се започне работа и по обекта край Синитево, наречен "Бесапара". Преди 23 години там са правени сондажи и са излезли ценни предмети. Локализирано е антично селище от бесите. Но все още се търсят средства за тови проект. Обектът не е проучван отдавна и именно по тази причина държавата не отпуска пари за разкопаването му.

Селищна могила Юнаците, се намира в най-западната част на Горнотракийската низина, непосредствено до старо корито на р. Тополница, малко преди вливането й в р. Марица. Могилата представлява последователно построени и разрушени селища: 8 от енеолитната (каменно-медната) епоха (V хил. пр. Хр.), 17 от ранната бронзова епоха (края IV – III хил. пр. Хр.), 2 от късножелязната епоха. Върху останките е имало укрепление от римската епоха и средновековен некропол. Обектът е паметник, свидетелстващ за периодично обитаванена тези земи в продължение на над седем хиляди години. 

Археологическите проучвания на обекта започват през 1939 г., като са прекратени поради избухването на Втората световна война, но по-късно отново са подновени. Непрекъснатата от повече от 50 години работа на специалисти от България, Европа и Америка сама по себе си е доказателство за значението на обекта както на национално, така и на европейско ниво.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки