Откриха паметна плоча на майката-героиня Мария Чавдарова в с. Тракия


Откриха паметна плоча на майката-героиня Мария Чавдарова в с. Тракия
Областният управител на Стара Загора Гергана Микова открива паметната плоча на баба Мария
12 Юни 2017, Понеделник


Българката е загубила и петимата си синове Диньо, Продан, Руси, Кольо и Баньо в Първата световна война

Автор: Силвия Горанова

Паметна плоча на баба Мария Чавдарова бе открита днес в родното й село Тракия. На официалната церемония гости бяха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, кметовете на Опан - Генчо Колев, и на Тракия – Ради Желязков. Присъстваха и десетки жители на селата от региона.



Баба Мария е загубила и петимата си синове в Първата световна война. Диньо, Продан, Руси, Кольо и Баньо Чавдарови са загинали в разцвета на живота си на бойното поле. Руси и Продан – в битката при Кенали, а останалите – на Вис планина.

За майката-героиня и за нейната трагична съдба народът създал песни, но с течение на годините историята й започнала да се забравя. Затова жителите на Тракия решили да съживят спомена за нея и синовете й, като почетат паметта й с мемориален знак.

Плочата е изградена изцяло с дарения и доброволен труд. Тя се намира в центъра на селото, в непосредствена близост до Паметника на загиналите във войните за освобождението на България жители на с. Тракия.

Тържеството започна със заупокойна молитва в памет на петимата воини и тяхната майка, отслужена от свещеници от Старозагорската митрополия. Гергана Микова, Генчо Колев и Ради Желязков откриха паметната плоча под звуците на музиката на Военния духов оркестър на Втора механизирана бригада.

„Този символ на преклонение пред героизма и стоицизма на една българска майка е изграден благодарение на Вашите усилия, доброволни дарения и гражданска активност. Приемете дълбокото ми уважение към благородното Ви и родолюбиво дело. Вие сте доказателството, че народ, който съхранява и пази за поколенията своята историческа памет, който почита своите герои, има бъдеще”, заяви в обръщението си към гостите областният управител.




В категории: Новини , Общини , Войни за освобождение , Епопея на забравените

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки