40 000 лева глоба за „Солвей Соди” за наднормено замърсяване с амоняк


40 000 лева глоба за „Солвей Соди” за наднормено замърсяване с амоняк
11 Юни 2017, Неделя


Отчетът на РИОСВ-Варна за осъществената контролна дейност на екоинспекцията през май показва замърсяване на околната среда от утаителен басейн „Падина”

Автор: Десант

С близо 40 хил. лева е глобен содовият завод в Девня за установено наднормено замърсяване на околната среда от утаителен басейн "Падина". Това показва отчетът на РИОСВ-Варна за осъществената контролна дейност на екоинспекцията през месец Май.

В него е записано, че на "Солвей Соди" АД – град Девня е наложена еднократна имуществена санкция по чл. 69, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда. Тя е в размер на 39 873 лева и е за "превишаване на индивидуалните емисионни ограничения по показатели активна реакция Ph и азот амониев".

Случаят е от 27 април т.г., когато кметицата на село Падина Ивелина Йоргакиева подава сигнал в РИОСВ-Варна за остра миризма на амоняк в населеното място.

Държавните екоинспектори реагират своевременно и извършват пробовземания за качеството на атмосферния въздух на границата на утаителен басейн "Падина" и в центъра на селото, като за целта използват апаратура за експресно определяне на замърсители.

Констатирани са завишени стойности на амоняк, но и при двете измервания на въздуха няма задействани алармени стойности на апарата. Автоматичната измервателна станция "Изворите" в Девня също отчита повишаване концентрациите на амоняк в приземния слой, но и те остават значително под пределно допустимите концентрации.

Инспекторите вземат и една водна проба от изхода на утаителен басейн "Падина", непосредствено преди заустването му в река Провадийска, чийто анализ показва наднормено замърсяване на водата по посочените показатели. В доклада на РИОСВ-Варна обаче не е посочено каква е нормата и респективно какъв е размерът на превишението.

Още на 27 април проверяващите установиха, че причината за завишените концентрации на амоняк е извършено технологично дрениране на дестилер в сектор "Абсорбация и дестилация" на "Солвей Соди", до което се е стигнало поради недостиг на варно мляко. Нарушеният технологичен процес е бил отстранен в рамките на един час.


В категории: Новини , Общини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки