Страстите в Трън се нажежиха до червено часове преди референдума за златото


Страстите в Трън се нажежиха до червено часове преди референдума за златото
10 Юни 2017, Събота


Дълго време властите държаха местното население под напрежение, дали изобщо ще се стигне до това допитване – на няколко пъти то бе отменяно с различни процедурни хватки

Автор: Силвия Горанова

Заплахи, нападения, словесни сблъсъци и дори обвинения, че някой раздавал пари на местното население от името на инвеститора, който иска да добива злато и сребро в Трън – такава е обстановката в града часове преди провеждането на референдума за златото, насрочен за 11 юни, в неделя.

Въпросът, на който ще трябва да отговарят гражданите на Трън е: „Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?“

Дълго време властите държаха местното население под напрежение, дали изобщо ще се стигне до това допитване. На няколко пъти то бе отменяно с различни процедурни хватки. Играта „ще има референдум – няма да има референдум” продължи до скоро, когато датата 11 юни бе окончателно закована.

Тогава започнаха подмолните удари между инвеститора „Евромакс Сървисиз“ ЕООД и гражданските организации, които се обявиха твърдо против златната концесия.

Всъщност, за да бъдем точни, жалбите валяха единствено от офиса на „Евромакс Сървисиз“. Днес от там обявиха, че късно снощи имало „вандалски акт” в информационния им център. Сигналът е получен от СОТ-Трън около 22,30 часа. На място веднага са пристигнали полиция и пожарна, както и служители на компанията. Няма информация за пострадали, съобщават от фирмата. Те обаче не уточняват какво точно се е случило.

Дни преди това, пак от същия офис ходадоха жалба до ЦИК, че някой обикалял по домовете на хората и ги подвеждал да отговарят с “Да” на референдума на 11 юни, ако искат да се възобнови златодобивът в мина “Злата”.

Всъщност отговорът с “Да” на въпроса “Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет, да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми”, означава “против”, оплакват се от „Евромакс Сървисиз”.

На редакционния имейл на Десант днес пристигна и отговора на двете граждански организации в Трън, които са против концесията за добив на злато. Ето какво се казва писмото:

„Иинициативен комитет “България за Трънско” и сдружение “Трън” сме разтревожени от случващите се в последните дни събития на територията на община Трън.

Извършени бяха поредица от вандалски постъпки, които са в противовес на нашите ценности, цели и мисия – спазване на закона, защита на правата на гражданите и водене на изцяло позитивна, толерантна и законова кампания във връзка с предстоящия местен референдум.

ИК “България за Трънско” и сдружение “Трън” се разграничаваме от вандалския акт, осъществен срещу информационния офис на “Евромакс Сървисиз” АД в града и категорично осъждаме това деяние.”


Утре ще стане ясно какво искат местните хора в Трън 



В категории: Новини , Общини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки