Генерал Луков спасил Царския военен симфоничен оркестър


Генерал Луков спасил Царския военен симфоничен оркестър
09 Юни 2017, Петък


Формацията първоначално е издържана от кредита, отпуснат от Военното министерство за сено на конете в армията

Автор: Диана Славчева

През 1936 г. бива основан Царски военен симфоничен оркестър. Концертите, които  музикантите с пагони изнасят във Военния клуб в София, се превръщат в истински празници за любителите на класическата музика.

В столицата всъщност трупата имала малко изяви, а както свидетелства Павел Попов, още през май оркестърът тръгвал на турне и само за два месеца изнасял към 50-60 концерта. 

Петър Христосков пък разказва за първия концерт: „В поканите изрично пише „облекло официално". Което значи жените да са с дълги рокли, мъжете с парадни униформи или фракове. Става точно седем и половина, вратата се заключва и концертът започва. Навън остават всички закъснели - генерали, големци. На следващия концерт всички бяха навреме. Научи ги Саша Попов, че това е храм на музиката".

Саша Попов е прочут от дете като талантлив цигулар. Но има дарба и на диригент, а е и неуморен организатор. Именно той е в основата на създаването на военната филхармония. В скоби ще споменем, че негова дъщеря е именитата оперна дива Валери Попова.


Саша Попов

Пак по спомени на Павел Попов, симфоничният оркестър първоначално е издържан от кредита, отпуснат от Военното министерство за сено на конете в армията. „Често се смеехме: пак изядохме сеното на конете. Академичният оркестър стана царски, но само по име", казва някогашният оркестрант.

В интерес на истината, в основата си това е съставът към Музикалната академия, сформиран през 1934 г. Субсидията му обаче е нищожна, и за да продължи да съществува под някаква форма, се създава Царският военен симфоничен оркестър.

Но и за него парите не са достатъчни, въпреки подкрепата и на двореца – все пак царица Йоана е била челистка и е предана поклонничка на музиката.

Няколкото предишни опита в миналото да се създаде симфоничен оркестър пропадат безславно заради липсата на финансова подкрепа.

Но ето какво отбелязва статия в бр. 307 на вестник „Искра“ от юни 1937 г.: „За щастие, постът военен министър биде поверен на една високо издигната личност, голям воин и поклонник на изкуството – генерал-майор Христо Луков. Той облече в реална форма назрелите вече идеи и откри нова светла страница за нашето полифонично творчество“.


Генерал Христо Луков

Подкрепата на ген. Луков за оркестъра е голяма. Не случайно по случай първата годишнина на военната филхармония критиката отбелязва: „Този внушителен състав, благодарение създадените от военния министър генерал-майор Христо Луков благоприятни условия за непрекъсната и системна работа и безспорната художествена вещина и неизчерпаема енергия на шеф-диригента проф. Саша Попов, се е издигнал за сравнително късо време до една завидна художествена висота и с всеки последващ концерт той се качва на по-горно стъпало...“.

По думите на проф. Димитър Иванов, обнародвани във в. „Днес“, за тази една година от съществуването си, оркестърът е успял да докаже, „че достойно поема ролята на главен институт, в който ще се изпълнява наша и чужда симфонична литература!“.


Царският военен симфоничен оркестър през 1937 г., една година след основаването си

Пълният състав на формацията включва 80 изпълнители. Диригент е Саша Попов, а негов помощник – Михаил Лефтеров.  Роденият през 1907 г. софиянец е отличен концертиращ пианист и  солидно подготвен оперен, симфоничен и хоров диригент. Освен с военния оркестър Лефтеров работи неуморно и всеотдайно години наред за различни музикални състави – хорове, оркестри, за оперите в София, Русе, Пловдив и за Музикалната академия и нейния Учебен оперен театър.


В категории: История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки