Унищожаването на „Буджака“ край Созопол: Престъпление има, няма виновен


Унищожаването на „Буджака“ край Созопол: Престъпление има, няма виновен
От известно време насам будни граждани на Созопол алармират, че във ваканционното селище "Созополис", собственост на мастития олигарх Шарлопов, с пълна пара тече незаконно строителство и, то, в защитената местност "Колокита". Както ста
07 Юни 2017, Сряда


Окръжна прокуратура в Бургас образува чак сега досъдебно производство срещу неизвестно виновно лице, което е повредило скални образувания преди 3 години

Автор: Светлана Николова

Ръката на закона може пипа много бавно, ако се наложи. Толкова бавно, че да образува досъдебно производство срещу виновно лице цели 3 години след извършването на едно престъпление. И тепърва да тръгне да търси виновника, колкото да отчита дейност.

Горе-долу такава е ситуацията покрай разрушените скали в местността „Буджака“ край Созопол. Някой е повредил  в нарушение на Закона за защитените територии скални образувания и фиорди от защитена местност „Колокита“ (престъпление по чл. 278в, ал. 1 от НК, уточняват от прокуратурата).

И това престъпление този някой е извършвал от април 2014 г. до ноември 2015. Повече от година и половина, под носа на кмет, полиция, будна гражданска общественост, съседи по имот, екослужби и всякакви държавни институции, които би следвало да контролират, сигнализират и предотвратяват подобни престъпления.

Но не би. Първоначално е образувана предварителна проверка, а въз основа на резултатите от нея е образувано и досъдебното производство, съобщават от прокуратурата. Днес. Три години след изкопните и насипни дейности, разрушили брега.

Иначе от прокуратурата уточняват, че за това престъпление е предвидено наказание в размер от  до 3 години „лишаване от свобода“, „пробация“  или „глоба“ в размер от  2000 лв. до 10 000лв.

Хубаво, но къде е виновният, който си е позволил два поредни летни сезона да руши морския бряг? И защо не се издирват и тези, които са го покровителствали?

А, да, от обвинението бодро обявяват, че тепърва предстои  да бъдат извършени оглед на мястото, разпити на свидетели, че ще бъде назначена  и комплексна строително-техническа и геоложка експертиза. Тези дейности щели определят степента  на увреждане на скалните образования.

Та, както казахме, ръката на закона може да пипа много, ама много бавно, докато всички следи бъдат заметени. Особено ако извършителят е „наш човек“.


В категории: Новини , Общини , Разследвания , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки